V těchto dnech ho zadrželi moravskoslezští kriminalisté, kteří o případu informovali na čtvrteční tiskové besedě. Policisté zajistili 172 falzifikátů. Předpokládají však, že padělků je mezi nic netušícími lidmi podstatně více. Muž obrazy prodával sám, prostřednictvích dalších osob, galerií nebo internetových aukcí. Hrozí mu až deset let vězení.

Valašsko

Na dráhu zločinu se vydal kvůli nedostatku peněz. První napodobeniny se na trhu objevily na podzim 2010. Valašské umělce si dotyčný vybral s ohledem na svůj blízký vztah k Valašsku. Obrazy nabízel zejména na Zlínsku a v Moravskoslezském kraji. Věděl, že největší cenu mají v regionu, odkud malíři pocházejí. Falzifikáty však byly k mání i v dalších městech České republiky.

Muž obrazy nekopíroval podle originálů, maloval zcela „nová" díla, na kterých jen zachoval motiv daných autorů. Poté tvrdil, že jde o dosud neznámé malby, které pocházejí z pozůstalostí nebo bazarů.

Důmyslný postup

„Muž používal staré obrazy, které zakoupil ve starožitnictví nebo bazarech. Obrazy svým způsobem restauroval, to znamená, že z nich sundal původní malbu a pak maloval svá díla. Používal temperové barvy, které následně opatřoval akrylátovým lakem. Takové dílo pak vzbuzuje dojem olejomalby, což laik nemusí poznat," uvedla Lenka Burdigová z moravskoslezské policie s tím, že poté následovalo vylepšení v podobě prachu s vysavače, který malbu patinoval.

Na stopu padělatele přivedl policii jeden z kupců, jenž pojal podezření, že není vlastníkem originálu. Ozvali se také potomci umělců. Upozornili na to, že trh zaplavila neznámá díla jejich příbuzných. Vše vyústilo v zatčení muže z Chomutova, který se přiznal. Nezaměstnaný padělatel sám sebe označil za malířského nadšence. Doma měl veškeré vybavení včetně odborné literatury.

Znalecké posudky

Policisté pokračují ve vyšetřování padělatelského případu. Zajímat se budou mimo jiné o znalecké posudky, které si k obrazům nechali vyhotovit provozovatelé internetových aukcí a galerií V těchto posudcích jsou totiž díla vydávána za originály nebo hodnotná díla.

Pokud má někdo pochybnosti o pravosti obrazu zakoupeného od podzimu 2010 do těchto dnů, měl by se obrátit na policii.

„Může se jednat o díla opatřená znaleckými posudky, které ověřují pravost díla nebo se vyjadřují k hodnotě takového díla. Mohou to být obrazy zakoupené v galériích nebo internetových aukcí. Nemusí tedy jít pouze o obrazy, které lidé zakoupili bez ověření pravosti," řekla Burdigová.

Muž z Chomutova je obviněn z trestných činů padělání a napodobení díla výtvarného umění a z podvodu. Na tyto činy pamatuje zákon trestem od tří do deseti let.

Kvalita šla dolů

Některé z napodobenin se dostaly do rukou ředitele Výtvarného centra Chagall v Ostravě Petra Pavliňáka. Podle něj měly obrazy různou kvalitu, která se postupem času zhoršovala. Po prvních úspěších totiž chomutovský „umělec" začal na trh velmi rychle dodávat další díla, což se projevilo na jejich úrovni.

„Některé obrazy byly velice špatné. Jeho obezřetnost se snižovala. Pak už to bylo téměř na úrovni amatérismu. Ani ty motivy úplně nesouvisely s motivy jednotlivých autorů. Prostě tam dal jen podpis daného autora," řekl Deníku Pavliňák.

Koho napodobovalMuž vytvářel napodobeniny děl valašských malířů Karla Hofmana, Aloise Schneiderky, Františka Podešvy a Augustyna Mervarta. Největší zastoupení měly „obrazy" Aloise Schneiderky. Padělatel si dále vybral malíře Aloise Kalvodu, Jindřicha Veselku, Kamila Lhotáka, Františka Grosse, Františka Hudečka a Karla Součka.

Pokud majitelé takových obrazů zakoupených od podzimu 2010 do těchto dnů mají o jejich pravosti pochybnosti, mohou volat na policejní telefonní čísla 974 721 452, 974 721 467 nebo 974 721 471.