Několik let se zdárně vyhýbal trestu. Teď na něj takzvaně spadla klec. A to až ve Švédsku. Devětatřicetiletý Jugoslávec, který žil dlouhodobě v Ostravě, a před sedmi lety zastřelil jednoho člověka a další dva zranil v baru Venuše v Hrabůvce, je nyní konečně za mřížemi ostravské věznice.
Známý případ se odehrál uprostřed léta roku 2001 a začal poněkud nevinně. Budoucí zabiják šel žádat o tanec. Přítomnými ženami byl však odmítnut, což nesl nelibě. Jeho nevhodné chování následně vyvolalo rozepři mezi ním a občany Ukrajiny. Došlo na první fyzické útoky.

„Muž se po chvíli vrátil do baru se svojí legálně drženou pistolí ČZ 75, ráže 9 milimetrů Luger. Sedmadvacetiletého Ukrajince zasáhl do hrudníku. Oběť bohužel při převozu do nemocnice střelnému zranění podlehla,“ přiblížila začátek střelcova řádění Gabriela Holčáková, mluvčí ostravských policistů.

Druhý muž z Ukrajiny byl podle jejích dalších slov opakovanými výstřely zasažen do břicha, bederní krajiny, předloktí a levé paže. Vražedný útok jako zázrakem přežil. Při střelbě byla zraněna také jednadvacetiletá Češka.

Střelec ihned po svém činu z baru utekl, začalo po něm rozsáhlé pátrání. Od počátku však bylo zřejmé, že se nezdržuje na území naší republiky.
„Uprchl na Balkán, do zemí se kterými nemá Česká republika, dohodu o vydávání osob. U nás byl v nepřítomnosti odsouzen ke čtrnácti letům za mřížemi. Osudnou se mu stala až cesta do Švédska, kde byl zatčen díky mezinárodnímu zatykači i existenci smlouvy o vydávání osob,“ vysvětlila dále Holčáková.

Odsouzený muž byl švédskými orgány činnými v trestním řízení vydán do České republiky na konci minulého týdne. Ostravští pátrači si jej převzali a Ruzyňském letišti a hned jej převezli do moravskoslezské metropole. Svůj trest si zde odsedí ve věznici s ostrahou.