Na úterý 2. července 2013 nebude v žádném případě vzpomínat v dobrém osmdesátiletý muž a jeho o rok mladší manželka, které krátce po poledni oslovila v bytě na ulici Dlouhá v Novém Jičíně žena vystupující jako sociální pracovnice. Byla pozvaná na návštěvu, kde vedla fingovaný rozhovor v kuchyni. „Podezřelá stála na chodbě bytu a zakrývala výhled do chodby, kam vešel další pachatel. Ten ze skříně v ložnici odcizil trezor, ve kterém se nacházely písemnosti, vkladní knížka a finanční hotovost okolo 300 tisíc korun," popsal krádež okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Podle svědectví se mělo jednat o ženu ve věku do 30 let, štíhlé postavy a výšky okolo 175 centimetrů. „Na sobě měla tmavé kalhoty a hnědou bundu a na hlavě tmavou kšiltovku. Na nose měla výrazné pihy. Podle informací, které policisté zjistili, pracovníci sociálních služeb ani pracovníci energetických společností v podobných případech seniory osobně nekontaktují v místě bydliště. Řešení daných situací vždy předchází písemná korespondence," zdůrazňuje mluvčí.

Oprava auta jako záminka

Jen o den později dopadl obdobně téměř devadesátiletý senior z Hostašovic. Před jeho domem se objevila čtveřice pachatelů a tentokrát posloužila jako záminka údajná oprava auta. Jakmile muž vyšel před dům, jedna z pachatelek požádala jeho ženu o podání vody, a tím ji vylákala k zadnímu vchodu. Tak vytvořili potřebný prostor pro třetí zlodějku, jež vnikla do ložnice a odcizila 140 tisíc korun.

Čtveřici, kromě tří pachatelek, doplňoval ještě jeden muž a cestovali ve starším vozidle červené nebo hnědé barvy. Případní svědci mohou kontaktovat policii na čísle 158 nebo 974 735 651.

„Opětovně varujeme seniory před praktikami podvodníků a různých prodejců či zástupců energetických, plynárenských či vodárenských společností. Pod záminkami se vetřou do obydlí, poprosí například o sklenku vody, ptají se také na WC, a seniora okradou. Nepřechovávejte doma větší množství peněz v hotovosti nebo cennosti. Byt zamykejte i v případě, že ho opouštíte třeba jenom na malou chvíli," apeluje opakovně směrem ke starším občanům Zbyněk Tomšík s tím, že v rámci prevence je nejlepší nepouštět neznámé osoby do bytu či domu a odbýt je třeba tím, že si to musí vyřídit se synem či dcerou, anebo ať počkají na manžela. Dobré je po nich vyžadovat předložení dokladu, kterým se musejí prokázat, a pokud do bytu vstoupí, rázně je vykázat.

Za celý loňský rok prošetřovali novojičínští policisté celkem sedmadvacet obdobných případů. Letos doposud čtrnáct.