Je podán návrh na uvalení vazby. Policisté totiž mají obavy, že by se cizinec vzhledem k možnému vysokému trestu mohl vyhýbat svému stíhání.

Polák vjel na přejezd ve chvíli, kdy se spouštěly závory. Zastavil a po chvíli popojel. Vzápětí do něj ve velké rychlosti narazilo Pendolino, které urvalo kabinu s řidičem, jenž jako zázrakem vyvázl bez vážnějších zranění. Nehoda si vyžádala tři lidské životy a více než deset zraněných.

Policisté poprvé cizince vyslechli ve středu večer, a to jako podezřelého. Nyní vypovídal v postavení obviněného. Bližší podrobnosti zatím policie nesdělila. „K tomu, co vypovídal, se nebudeme vyjadřovat," uvedl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Zda Polák projevil lítost, není jasné. „Neřekl bych, že je z toho zdrcený," řekl Wita, podle kterého již policie vyloučila variantu, že by Polák nehodu způsobil úmyslně.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by na železniční přejezd vjel úmyslně za účelem toho, aby vystavil nákladní vůz srážce s vlakem," dodal Wita s tím, že přejezd byl řádně zabezpečen a červené výstražné světlo blikalo více než třicet sekund. Před polským kamionem projelo přes přejezd minimálně jedno vozidlo. „Nemá to žádnou souvislost s tímto případem. Nemělo to žádný vliv na chování řidiče kamionu, že by ho třeba vozidlo na přejezdu zbrzdilo. To ne," dodal Wita.

V průběhu noci ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě zemřel další člověk zraněný při srážce vlaku s kamionem. Počet obětí se tak zvýšil na tři. Na místě přišel o život devětačtyřicetiletý muž z Moravskoslezského kraje, během zásahu záchranářů zemřel devětatřicetiletý muž z Karlovarského kraje a ve středu v noci zraněním podlehl čtyřiašedesátiletý muž z Moravskoslezského kraje.