Padělání peněz se nevyhýbá ani Novojičínsku. Za první tři měsíce letošního roku zaznamenali policisté v okrese hned několik bankovek, u nichž bylo podezření, že jsou padělané.

Jeden z těchto případů se stal v pobočce banky na Novojičínsku. Dvoutisícovou bankovku tam odmítl přijmout bankomat pro příjem inkasa. V polovině letošního března byla nalezena další dvoutisícovka, a to v tržbě jedné z novojičínských provozoven. „Podezřelá bankovka byla následně odebrána pro podezření na nepravost a zaslána ke zkoumání do České národní banky. V tomto případě se nepodařilo původ bankovky zjistit," uvedl k případu novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík a dodal, že doposud neznámý pachatel se dopustil trestného činu padělání a pozměňování peněz. Tento případ šetří ostravští kriminalisté.

Zbyněk Tomšík dále informoval o tom, že nejčastěji se padělají bankovky nominální hodnoty 200 a 2000 korun. Novojičínští policisté se měsíčně setkají průměrně se třemi podezřelými bankovkami. „Z celkového množství bankovek, které jsou v oběhu, to není mnoho, ale určité riziko přece jen existuje," připomíná policejní mluvčí.

A jak poznat padělanou bankovku?

Padělky většinou nebývají příliš zdařilé, chybí jim vodoznak, ochranný proužek buď úplně chybí nebo je viditelně nalepený. Policisté před nepravými penězi varují a občanům doporučují, aby bankovkám věnovali zvýšenou pozornost. „S padělanými penězi jsem se ještě nesetkal, ale dávám si na to pozor. Peníze, které se mi dostanou do ruky, si důkladně prohlížím," řekl Deníku pan Ladislav z Nového Jičína.

„Pokud máte důvodné podezření, že vám předávaná bankovka není pravá, máte právo její převzetí odmítnout. Pokud jste zjistili, že bankovka, která je již ve vašem vlastnictví, je zřejmě padělaná, nesmíte ji dále použít k placení. Tím byste naplnili skutkovou podstatu trestného činu," radí Zbyněk Tomšík. Pachatelům těchto činů hrozí za padělání, pozměňování či uchovávání takovýchto bankovek až několikaletý pobyt za mřížemi.

Pokud nějaký občan narazí na padělanou bankovku nebo minci, měl by se obrátit na nejbližší obvodní oddělení Policie České republiky nebo na linku 158. „Bankovka bude následně postoupena k prozkoumání a určení její pravosti. Pokud se ukáže, že je bankovka pravá, bude vám Českou národní bankou vyplacena náhrada v plné výši. Pokud se bude jednat o padělek, na náhradu nemáte bohužel nárok. Není rovněž možné si ponechat padělek jako suvenýr. I pouhé držení a přechovávání padělků a neoznámení jejich výskytu je rovněž trestné," upozorňuje na závěr Zbyněk Tomšík.