„Na akci spolupracovali novojičínští kriminalisté, policisté obvodních oddělení a pracovníci dotčených živnostenských úřadů, v jejichž teritoriu se provozovny nacházely," přiblížil rozsah zákonné kontroly Petr Gřes, okresní policejní mluvčí.

Policejní razie byla úspěšná. V jedné z provozoven totiž policisté zajistili téměř 200 věcí. Byly mezi nimi značkové brýle, elektrosoučástky, motorové pily, nekolkované cigarety, několik desítek šperků, ale také razítka institucí veřejné správy. Existuje podezření, že předměty pocházejí z trestné činnosti. „Všechny věci byly provozovatelem vydány jako věci důležité pro trestní řízení," uvedl dále mluvčí.

Policisté nyní hledají původní vlastníky zajištěných věcí. Jejich fotografie budou zveřejněny na www.novojicinsky.denik.cz. Informace k jednotlivým předmětům mohou být veřejnosti poskytnuty na telefonním čísle 974 735 460 nebo 974 735 469.

Pracovníci živnostenského úřadu zahájili správní řízení s vlastníky tří provozoven, a to pro porušení povinností v souvislosti s živnostenským zákonem. „V jednom případě jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a držení pečetidla státní pečeti a úředního razítka," dodal k výsledku akce Gřes, s tím, že nabytí, důvod držení razítek i další možné nedovolené užití je předmětem dalšího vyšetřování.

Dvě kontroly se uskutečnily také na území Nového Jičína. Stanislav Bartoň, vedoucí tamního živnostenského úřadu, celou akci zhodnotil jako velmi prospěšnou. „Zdejší živnostenský úřad vyhodnotil způsob těchto kontrol jako pozitivní z pohledu organizace i výkonu kontrolní činnosti vůči podnikateli," řekl vedoucí úřadu s tím, že podobné kontroly jsou prováděny také společně s Českou obchodní inspekcí, úřadem práce, finančním úřadem nebo jiným oddělením Policie ČR.

„Výhodou těchto kontrol je společný postup, kdy živnostenský úřad provede identifikaci podnikatele, jeho živnostenských oprávnění a soulad podnikatelských aktivit s živnostenským zákonem, zákonem o cenách a dalšími obecně závaznými předpisy v rámci své kompetence. Následně je prováděna kontrola pracovníky Police ČR se speciálním zaměřením a určením, například prověrky kradeného zboží, padělků či pobytu cizinců," pochvaloval si na závěr součinnost institucí Stanislav Bartoň.