„Prozatím minimálně ve čtyřech případech se dopustil doposud neznámý pachatel protiprávního jednání tím, že zneužil identity profilů osob, a následným oslovením dalších uživatelů zneužil jejich důvěřivosti a z jejich bankovních účtů odcizil nemalou finanční hotovost, a to od několika stokorun až po tisíce korun," informuje okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

Obdobné případy má na stole také frenštátská police.

Shodují se mimo jiné tím, že nejprve dotyčný pachatel někoho osloví s žádosti o pár desítek korun a po vzájemné komunikaci, kdy mu postižený sdělí osobnější údaje, připraví důvěřivé lidi o další nemalé peníze.

„Je předpoklad, že poškozených bude daleko více. Mnozí tuto skutečnost policistům ani neohlásí, nicméně je důležité, aby lidé nebyli tolik důvěřiví a svá hesla v různých podobách nesdělovali. Předejdou tak vlastnímu finančnímu poškození," upozorňuje Petr Gřes.

K TÉMATU

Ženu podvedl na facebooku O tom, že sociální sítě nemusí být zdaleka tak přátelské, jak se tváří, se přesvědčila jednadvacetiletá žena z Frenštátska. Pod smyšleným ženským profilem s ní na facebooku komunikoval doposud neznámý člověk. Poškozenou požádal o přeposlání čtyřiceti korun na účet. „Při vzájemné komunikaci od poškozené vylákal její telefonní číslo, číslo účtu i heslo k internetovému bankovnictví," popsal případ Petr Gřes, okresní policejní mluvčí. Poškozená žena se vzápětí přesvědčila o tom, že důvěřivost ve virtuálním světě se nevyplácí. Z jejího účtu totiž někdo odcizil pět tisíc korun. „Frenštátští policisté prověřují okolnosti případu a pátrají po pachateli tohoto jednání s podezřením ze spáchání přečinu podvodu," dodal mluvčí. (sim)