Místo toho, aby si nešťastná seniorka v uplynulých letech užívala poklidný podzim života, musela čelit více než sedmdesáti fyzickým napadením a bezpočtu slovních ataků. A co hůř, od vlastního dítěte.

Žena snášela opakované ubližování dlouhé roky, až do soboty 23. listopadu, kdy už na svého šestačtyřiceti­letého syna zavolala policisty. „Opakovaně měl ubližovat své matce, a to nejen slovně, ale i fyzicky, více než 6 let. Minimálně jednou měsíčně přešel ze slovních útoků k fyzickému napadání, jehož výsledkem byla drobná zranění a psychická újma," informoval o případu okresní policejní mluvčí Petr Gřes. Výjimkou nebyla ani utržená zranění, s kterými však napadená k lékaři nedošla, a všechen domácí teror tak roky zůstal za dveřmi bytu.

Odvahu žena našla až před pár dny, kdy syna udala. „Když šli policisté syna k celé věci vyslechnout, přistihli jej ve společném obydlí v silně podnapilém stavu. Jeho nevhodné chování, podnapilost, slovní útoky a výhružky vůči matce je přesvědčily o nutnosti zadržení," pokračuje Petr Gřes s tím, že agresivní muž skončil s více jak 2,5 promile alkoholu na záchytce. Ani po vystřízlivění však domů k matce jít nemohl, protože jej policisté vykázali ze společného bydlení. Policie případ dále vyšetřuje a synovi hrozí obvinění z trestného činu týrání.

Od ledna do konce října letošního roku vykázala policie v Moravskoslezském kraji ze společného bydlení devadesát osob, v celé republice to bylo ve více než 1100 případech. Nevyhýbají se ani Novojičínsku. Jak Deník zjistil, ke včerejšímu dni k tomuto kroku strážci zákona přistoupili čtrnáctkrát.

Bohužel tedy nelze říct, že se jedná o případ ojedinělý. Letos jsme již v Deníku informovali o ženě, která žila v malém bytě se svým synem a zažívala peklo. Probudila se například s nožem na krku a pod sebou viděla kbelík, ve kterém měla skončit její krev po proříznutí hrdla. I v tomto případě trvaly hrůzné zážitky šest let. Čtyřiadvacetiletý potomek se zadlužil, ale pokud to bylo v silách matky, našel u ní vždy jistotu finančního obnosu. Dokonce si ze zastaváren vykupovala své vlastní věci, které tam dříve dal její syn. Věřila, že se polepší, ale opak byl pravdou, navíc přibyly i problémy s drogami.

Oběti domácího násilí se mohou pro důležité rady obrátit na řadu sdružení, jako je třeba Bílý kruh bezpečí. Ten poskytuje odbornou, bezplatnou, nestrannou a diskrétní pomoc obětem trestných činů, svědkům a pozůstalým po obětech, včetně morální a emocionální podpory. Bílý kruh bezpečí má dokonce vlastní telefonní linku určenou přímo obětem domácího násilí (2 51 51 13 13) i webové stránky (www.donalinka.cz).