Obžaloba viní většinu obžalovaných z přečinů či trestných činů zneužívání pravomoci úřední osoby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. U bývalého místostarosty Roberta Chovance se soud zabývá navíc možnou zpronevěrou a u exstarosty Jaroslava Petržely k ní ještě přibyl pojistný podvod.

S požadavkem na náhradu škody ve výši 76,5 tisíce korun se totiž připojila pojišťovna Alianz, která obci vyplatila pojistné za údajně poškozenou zahradní techniku. Právě k možnému pojistnému podvodu se senát Okresního soudu v Novém Jičíně snažil získat další informace. Ty mu mohla poskytnout bývalá ekonomka a administrativní pracovnice Obecního úřadu Hladké Životice Blanka Matušíková.

Svědkyně viděla jen zaplavený areál

Takzvaná škodní událost se měla stát počátkem července 2009, kdy Fulneckem proběhla blesková povodeň. Zejména Husí potok, který se vylil z koryta, zasáhl i některé pozemky v Hladkých Životicích a jedním z nich měl být pozemek mateřské školy. Na něm stála garáž, v níž byla, podle tvrzení tehdejších radních obce, uskladněna zahradní technika na údržbu pozemků. „Osobně jsem tu zaplavenou techniku neviděla, ale areál byl zaplavený. Kdo přišel na místo z obce, nevím," řekla svědkyně. Na dotaz státního zástupce, zda byla tehdy ustanovena škodní komise, odvětila, že ne. „V likvidační komisi byli radní, a ti rozhodovali o vyřazení zahradní techniky," doplnila.

O vyřazení techniky prý rozhodli radní

Odborné vyjádření ke stavu zmíněné techniky podle svědkyně nikdo neprováděl. „Protože se ty věci vyhodily," vysvětlila.

Zmocněnkyně za Obecní úřad Hladké Životice se ptala na skutečnost, že mateřská škola dostala 147 148 korun darem od nadace společnosti ČEZ. „Bylo rozhodnuto, jak školka s těmito prostředky naloží?" tázal se soudce. „O tom si rozhodovala školka," uvedla Blanka Matušíková, která na další dotaz soudce, zda byla za peníze z pojistného pořízena nová zahradní technika, odpověděla, že neví.

Otázek, které soud řeší v této záležitosti, je více a najít na ně tu správnou odpověď ještě zcela jistě nějakou dobu potrvá.