Bezplatně označit kola syntetickou DNA si občané mohou nechat už druhý rok v Příboře. Od minulého týdne funguje služba také v Novém Jičíně a od 24. srpna začnou zdarma označovat kola strážníci v Bílovci. Čipování kol je součástí prevence kriminality ve městech. Strážníci a policisté si slibují nižší počet krádeží kol.

Synteticky označené kolo má na sobě viditelnou nálepku „chráněno DNA", která má odrazovat zloděje od případné krádeže. Projekt by tak měl lidem zajistit větší ochranu majetku. „Takto označené jízdní kolo je zaregistrováno nejen do naší databáze, ale i do celosvětové databáze výrobce forenzního značení. Pokud je kolo přesto odcizeno, jeho DNA označení zjednodušuje pátrání po něm," vysvětlil ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein. Například loni bylo v Novém Jičíně za období od začátku roku do 30. září 2014 hlášeno třicet krádeží jízdních kol.

Co si pod čipováním kol představit? „Strážníci označují kola pomocí štětečku, který namáčejí do forenzní kapaliny. Na kolo naneseme na deseti místech mikrotečky, které jsou pak viditelné pod UV-lampou. Každá z nich je menší než špendlíková hlavička a má v sobě unikátní číslo. Všechny údaje, včetně popisu a fotografií kola, mají strážníci v centrálním registru," uvedl velitel Městské policie Bílovec Pavel Kudela. V Bílovci budou kola označovat od příštího úterý, přičemž termín je potřeba domluvit si předem. K dnešnímu dni už je hlášeno pětadvacet zájemců.

Bezplatnou službu čipování kol poskytují městští strážníci také občanům v Novém Jičíně. Strážníci tam označují kola od 11. srpna, přičemž značení a evidenci prostředků dělají každé úterý a čtvrtek ve služebně městské policie. Úkon trvá přibližně dvacet minut. „Minulý týden byl zahřívací, přišlo kolem desítky lidí. Na tento týden je zatím hlášeno dvanáct zájemců," uvedl strážník Radim Šimůnek.

Proti krádežím

K evidenci jízdního kola musí každý občan přinést občanský průkaz, nejlépe i doklad o nabytí bicyklu. „Kolo musí být čisté a suché, aby se roztok dobře uchytil. Z kapacitních důvodů si vyhrazujeme právo neoznačit jízdní kola, která jsou svou hodnotou a stavem pro značení neefektivní," zdůraznila mluvčí novojičínské městské policie Ilona Majorošová. V letošním roce se podařilo získat dotaci na označení tři sta jízdních kol. „Kromě jízdních kol lze označit také elektrokola a kompenzační pomůcky, například invalidní vozíky," dodala mluvčí města Nový Jičín Marie Machková.

Cyklisté novou službu vítají. „Určitě je to super. Trošku se však obávám, že to mnohé zloděje odradí jen na chvíli a kola se pak budou krást dál," řekla jedna ze zájemkyň o očipování, Jana Ondryhalová. O tom, že se kola kradou, by mohla povídat Marie Adamcová z Frenštátu pod Radhoštěm. Té nedávno neznámý zloděj ukradl kolo v bytech v Dolní ulici. „Kolo nebylo ani tři měsíce staré," poukázala Marie Adamcová. Ve Frenštátě, stejně jako v Kopřivnici nebo ve Studénce a dalších městech novojičínského okresu, však službu forenzního označování nenabízejí.

V Příboře značí už dva roky

Zájem o očipování mají pak hlavně takoví cyklisté, jejichž kola mají vysokou hodnotu. Jedním z nich je i Petr Maloň z Příbora. „Znám lidi, kterým ukradli dost drahá kola, a nechtěl bych skončit podobně, protože většinou už se takové kolo nenajde. Myslím, že to označení může krádeži částečně zamezit, ale úplně bych na to nespoléhal," zmínil Petr Maloň. Městská policie v Příboře nabízí službu označování už druhým rokem. Velitel strážníků Libor Bolom zmínil, že s označením je větší šance, že se odcizené kolo vrátí majiteli. „Loni jsme označili zhruba sto dvacet kol, letos také kolem stovky. Zájem od lidí pořád je. Těžko říct, zda krádeží kol ubylo, nicméně je tady předpoklad, že nálepka případného zloděje odradí," poznamenal Libor Bolom.

Lidé, kteří si chtějí nechat kolo bezplatně označit, se mohou domluvit elektronickou poštou, telefonicky nebo osobně ve služebně městské policie. Označené kolo ihned po očipování nesmí zmoknout, doporučuje se nechat značení zaschnout přibližně dvacet minut. Projekt z velké části financuje ministerstvo vnitra, města se na něm podílí minimálně desetiprocentní účastí.

Aneta Přádková