Za posledními událostmi nemusíme chodit nikam daleko. Staly se během tohoto týdne a nutno dodat, že zlodějí vůbec nelenili. Doplatilo na to hned několik majitelů osobních automobilů.

Že se kradou v republice nejčastěji vozidla značky Škoda Octavia, potvrdil i úterní případ, kdy přišel o své vozidlo majitel, jež ji měl zaparkovanou v ulici Poštovní. Svůj vůz zde nenašel, a zařadil se tak bohužel do dalších statistických údajů monitorujících autokriminalitu v České republice. „Dalšími vykradenými a poškozenými vozy jsou automobily zaparkované v areálu garáží Kmínek a ulice Matiční," sdělil okresní policejní mluvčí Petr Gřes. Neznámý pachatel zde řádil v noci na čtvrtek 6. března, kdy se vloupal do tří vozidel a jejich majitelům způsobil desetitisícovou škodu na rozbitých oknech a samozřejmě odcizených věcech.

Kradou se kamery i navigace

Ve Studénce se nejedná o nijak mimořádnou událost, což potvrzují slova policejního mluvčího: „Nejedná se o první případy v této oblasti od začátku roku. Policisté nadále vyšetřují případy z měsíce února, týkající se další odcizené modré Škody Octavia z ulice Budovatelská, čtyř odcizených elektronových kol ze zaparkovaného BMW na ulici Májová a dvou vykradených Volkswagenů Passatů a Škody Octavia, ze kterých si zloději odnesli instalované GPS navigace a kamery," rozvykládal se Petr Gřes.

Ovšem ukradená auta nebo vloupání do nich zaměstnávají v posledních týdnech o něco častěji kriminalisty na celém Novojičínsku. Nejčastěji se cílem zlodějů stávají zabudované GPS navigace a mezi řidiči stále oblíbenější palubní kamery. Na konci února se tak stalo třeba ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se terčem útoků pachatelů stala také Škoda Octavia, vůz stejné značky odcizil před nedávnem pachatel také v Novém Jičíně v ulici Nádražní.

Podezřelé chování

Přestože na těchto případech spolupracuje společně kriminálka, obvodní oddělení i sousední útvary, apelují policisté také na veřejnost, především na jejich všímavost. Důležité jsou jakékoliv poznatky týkající se podezřelých osob či vozidel pohybujících se na parkovištích.

„Apelujeme, aby v případě podezření využili telefonní linky 158 a tyto informace nám sdělili. Také informace o poškozených vozidlech v oblasti zámků dveří si nenechávejte pro sebe a vyrozumějte policisty dříve, než začnete s vozidlem jakkoli manipulovat," zdůraznil na závěr mluvčí Petr Gřes.