Osm let vězení, které v březnu dostal u Městského soudu v Praze někdejší předseda představenstva zkrachovalé dražební společnosti Clanroy Milan Kremel z Nového Jičína, který v roce 2013 peníze z úspěšných dražeb majetku Českých drah, včetně pozemků v Praze, používal na uhrazení nákladů spojených s chodem firmy a splácení pohledávek, pravomocně platí.

ZPRONEVĚŘIL PŘES 100 MILIONŮ KORUN

Pražský vrchní soud v pátek 14. července zamítl jeho odvolání. Trest v trvání 5,5 roku potvrdil i Miroslavu Posekanému, který jej ve vedení firmy vystřídal. Oba mají také zákaz působit ve statutárních orgánech obchodních společností a měli by nahradit způsobené škody.

Kremel byl odsouzen za zpronevěru 59 milionů z majetku železniční společnosti (a v obdobné kauze souzené dříve ještě 55 milionů z prodeje majetku Lesů ČR), Posekaný měl podle verdiktu na svědomí zmizení osmi milionů.

Už u městského soudu konstatovala předsedkyně senátu Silvie Slepičková, že souzení muži nebyli mozky řešeného případu. Posloužili jako takzvaní bílí koně prý nepochybně za finanční odměnu které ovládal někdo z pozadí.

Kremel se u městského soudu ohrazoval proti náhradě škody označoval to za doživotní trest. U vrchního soudu se ani jeden z obžalovaných neobjevil, oba zastupovaly advokátky. S požadavky na zmínění trestů neuspěly.

Milan Kremel vinu nepopíral. Hájil se tím, že s funkcí šéfa představenstva neměl zkušenosti, a dodal, že dnes by postupoval jinak. Jeho advokátka Petra Lamková při posledním soudním jednání žádala, aby soud jeho trest zmírnil.

„Mému klientovi se trest ve výši osmi let zdá nepřiměřeně přísný s ohledem na další tresty, které mu byly uloženy,“ poukázala dnes obhájkyně na to, že soud Kremelovi uložil i zákaz činnosti a náhradu škody.

Firma Clanroy, než se na konci roku 2013 dostala do insolvence, patřila k předním dražebním firmám v Česku. Je ovládána společností se sídlem na Seychelských ostrovech a v minulosti prodávala nepotřebný majetek státních firem.

Soudy začaly rozsáhlou kauzu rozplétat na podzim roku 2014. Poté Milan Kremel opustil Českou republiky a jako důvod uvedl obavy o svůj život. Před zákonem se skrýval daleko od domova, například ve středoamerickém státě Belize.

Nakonec byl v roce 2016 zatčen v Německu, které jej vydalo zpět do Česka. Od té doby je ve vězení.