U příležitosti ocenění nejlepších policistů za rok 2012 seznámilo obvodní oddělení veřejnost s loňskou kriminalitou v okrese. Zhodnocení přineslo zprávy dobré, ale i špatné.

Jednou z těch nepříjemných zpráv je fakt, že naše životy chrání rok od roku méně strážců zákona. Zatímco v roce 2009 jich bylo 323, letos jich v okrese pod heslem Pomáhat a chránit pracuje 266. Průměrnému policistovi je podle statistiky sedmatřicet let a má odsloužených třináct let. A to vše se děje i přesto, že trestných činů v našem regionu neubývá. (2010 - 3171, 2011 - 3321, 2012 - 3211). „Podařilo se objasnit téměř sedmačtyřicet procent případů, což je obdobné číslo jako v roce předešlém. V roce 2010 přesáhla úspěšnost objasnění padesát procent," vyplývá z dokumentu. Počet spáchaných přestupků se loni zastavil na bezmála čtrnácti tisících a jedná se o meziroční úbytek o jeden tisíc.

Pozitivní zpráva přichází naopak z dopravy, kde po roční pauze nehodovost nepřesáhla hranici tisíce bouraček (972). „Policisté na katastrálním území Novojičínska vyřešili za uplynulý rok 3506 přestupků tohoto druhu blokovou pokutou," sdělil mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes s tím, že kromě stacionárních radarů využívali strážci zákona také radary ve služebních vozidlech, a také upravený vůz značky Škoda Octavia vybavený moderním měřícím zařízením.

Spoustu práce měli také kriminalisté, kteří na Novojičínsku nejčastěji vyšetřovali vloupání do objektů (392), do vozidel (237) nebo také krádeže jízdních kol (121). Ve stovce případů je zaměstnalo úmyslné ublížení na zdraví. Z pohledu hospodářské kriminality dominují v okrese podvody (99) a neoprávněné držení platebních karet (72). Výjimečné nejsou ani třeba zpronevěry (28) či úvěrové podvody (32).