Ve vazbě skončil muž z Valašského Meziříčí, který opakovaně přijížděl k benzínovým pumpám, natankoval plnou nádrž a bez placení zmizel. Už dříve byl muž pravomocně odsouzen k devíti letům trestu odnětí svobody.

„Téměř ve všech doposud zjištěných případech přijížděl muž na benzínové čerpací stanice vozidlem s připevněnými odcizenými registračními značkami z různých automobilů, zaparkovaných na různých místech několika krajů. Vždy v absolutním klidu, bez nervozity, natankoval plnou nádrž a bez placení odjel," popsal mluvčí policie Petr Gřes.

Při tomto nezákonném postupu měl zloděj obličej maskovaný čepicí s kšiltem, protože si byl vědom kamerových dohlížecích systémů. Uvedený způsob použil muž takřka u všech případů krádeží. Ty byly v závislosti na množství odcizeného benzínu kvalifikovány jako přestupky.

Až pět let natvrdo

Během prověřování jednotlivých krádeží si policisté postupně všimli podobnosti jednotlivých znaků, chování pachatele i ujíždějícího vozidla a skládáním jednotlivých indicií posléze přišli na jeho totožnost. Při dalším vyšetřování navíc policisté zjistili další okolnosti, jež zadržení zloděje ještě více urychlily.

„Vyšlo najevo, že se muž v tomto období dopouštěl také další, závažnější trestně činnosti, kterou dále prověřujeme," přiblížil policejní mluvčí. Jen krátce poté, co podezřelý recidivista v závěru července spáchal další trestnou činnost, jej policisté zásahové jednotky zadrželi. Strážci zákona muži sdělili, že je obviněn ze spáchání přečinu krádeže, za což mu hrozí trest až pěti let odnětí svobody. Nyní je zadržený ve vazební věznici.

Policisté si stěžují, že odjezdy z čerpacích stanic bez placení jsou poměrně časté. „Řidiči, kteří takto jednají, si jsou většinou dobře vědomi, čeho se dopouštějí. Spoléhají na to, že s pomocí odcizených registračních značek jsou jen těžko k dohledání," řekl Petr Gřes a dodal, že takto kradoucí řidiči rovněž počítají s faktem, že se, s ohledem na způsobenou škodu, dopouštějí pouze přestupku.

Anna Macíčková