NS odmítl dovolání Podzemného, který nesouhlasil s uloženým šestnáctiletým trestem. Ten mu vyměřil ostravský krajský soud a posléze potvrdil Vrchní soud v Olomouci. V dovolání si muž stěžoval mimo jiné na to, že soudy nezohlednily některé polehčující okolnosti, například svědectví o jeho dobrých povahových rysech.

„NS dovolání odmítl, protože prý bylo podáno z jiného důvodu, než připouští trestní řád," uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Trest je v přípustné výši v rámci zákonné sazby, pro jeho mimořádné snížení nebyly důvody – například kvůli tomu, že Podzemný spáchal vraždu na blízké osobě.

V tíživé finanční situaci

K vraždě došlo 19. prosince předloňského roku v bytě v Sedlnicích u Nového Jičína. Podle obžaloby si chtěl Podzemný od příbuzné půjčit peníze, které potřeboval na zaplacení nájmu. V opačném případě mu hrozilo vystěhování. Babička mu však odmítla hotovost dát, navíc mu vyčítala dosavadní způsob života. Podzemný se rozhodl finance získat za každou cenu. Vzal peřinu a stařenku udusil. Následně prohledal byt. Ve skříni v ložnici vzal obálku s dvanácti tisíci korunami a utekl.

Druhý den se na místo činu vrátil. Vše zinscenoval tak, aby to vypadalo jako nevydařené vloupání, při kterém zloděj ženu udusil. Rozházel věci, rozbil jedno z oken, polil podlahu vodou a běžel do vedlejšího domu, kde příbuzným rozrušeně sdělil, že nalezl ženu mrtvou.

Výčitky a amok

Podzemný se k vraždě přiznal. Odmítl však, že by zabil kvůli penězům. „Čin, který jsem spáchal, je neomluvitelný. Velmi toho lituji. Přiznávám, že jsem vinen z vraždy, ale popírám, že bych byl motivován finančně," prohlásil Podzemný.

Babička mu prý hotovost sama nabízela a prosila jej, aby si dvanáct tisíc korun vzal.

„Pak mi ale začala vyčítat, že jsem nedokončil vysokou školu, že jsem bez práce, neschopný a podobně. Pořád to opakovala a křičela na mě, nechtěla slyšet žádné argumenty. Hádali jsme se a ona mi znova a znova vše vyčítala. Už jsem to nevydržel," uvedl Podzemný.

Prý jej popadl amok a babičce přetáhl přes obličej peřinu. Poté v panice utekl. Z toho co udělal, má údajně noční můry a dodnes nechápe, jak mohl svou příbuznou, kterou měl rád, zabít.