Krátce po porodu, který se uskutečnil na záchodě, dítěti ucpala ústa toaletním papírem a kolem krku mu omotala pupeční šňůru. Mrtvolku poté zabalila do igelitové tašky a později ukryla na zahradě. Třetí den po utajeném porodu odjela se svým nic netušícím přítelem na dovolenou do zahraničí. Po návratu ji zatkla policie.

Takový je ve stručnosti otřesný případ z pohledu obžaloby, kterým se v úterý začal zabývat Krajský soud v Ostravě. Tragédie se odehrála 30. srpna loňského roku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Nikdo z rodiny ani její dlouholetý přítel a otec dítěte o těhotenství nevěděl.

Bez gynekologa

Žena v úterý využila svého práva a před soudem odmítla vypovídat. Předsedkyně senátu proto přečetla její výpovědi z přípravného řízení. V nich Pítrová uvedla, že nikdy nenavštívila gynekologa, přestože jí to kvůli zdravotním potížím doporučil neurolog. „Nikdy jsem nebyla na gynekologickém vyšetření. Mám špatný pocit z doktorů, je to ale spíše ostych a stud," uvedla Pítrová.

Netušila

Že je těhotná, údajně vůbec netušila. „Žádné známky toho, že bych byla těhotná, jsem nezaznamenala. Po celou dobu jsem měla menstruaci. Nebyla jsem podrážděná, netrpěla jsem nevolností. Nosila jsem stejné oblečení, okolí mi dokonce říkalo, že jsem zhubla. Neměla jsem bříško," tvrdila Pítrová.

V den porodu ji v práci začalo bolet břicho, měla průjem. Proto odešla do rodinného domku ke svým rodičům. „Opravdu jsem si myslela, že ta bolest souvisí s průjmem," prohlásila.

Aby nerušila ostatní členy své rodiny, odešla na toaletu v prvním patře. „Najednou jsem pocítila intenzivní křeč. Bylo to velice rychlé. Na nic jsem nemyslela. Vybavuji si, jak dítě leželo hlavou v záchodu. Nevím, jestli žilo – nehýbalo se. Vytáhla jsem dítě ze záchodové mísy a dala do igelitové tašky," řekla Pítrová.

Hrůza

Co přesně se na toaletě odehrálo, se již zřejmě nikdy nepodaří zjistit. Obžaloba na základě policejního vyšetřování a znaleckých posudků popsala hrůzný děj takto. „Na toaletě rodinného domu svých rodičů porodila živé dítě ženského pohlaví. Novorozenci bezprostředně po porodu znemožnila dýchání tak, že do jeho úst vložila objemný pevný roubík z toaletního papíru a současně dvojitě obtočila pupečník kolem jeho krku, přičemž tímto kombinovaným mechanismem úmyslně přivodila smrt novorozence udušením. Mrtvolku dítěte pak zabalila do tkaniny, uložila do tří igelitových tašek a ukryla na zahradě rodinného domu svých rodičů, kde byla nalezena její babičkou," uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Poporodní stres?

Během vyšetřování odborníci zkoumali, zda Pítrová nejednala v poporodním stresu. Za této situace by přicházela v úvahu mírnější právní kvalifikace, a to vražda novorozeného dítěte matkou, na kterou zákon pamatuje třemi až osmi roky vězení. Žalobkyně ale nakonec dospěla k závěru, že jde o vraždu. Za ni Pítrové hrozí patnáct až dvacet let vězení.

„Pečlivě jsme se zabývali, zda-li v daném případě nepřichází do úvahy vražda novorozeného dítěte matkou v rámci poporodního rozrušení. Nic takového tam dle mého názoru nenastalo. Bylo to poměrně promyšlené, pečlivé a připravované. Veškeré okolnosti nasvědčují tomu, že poporodní stres tam nebyl," řekla Bilíková s tím, že Pítrová měla dlouhodobý trvalý vztah s přítelem, se kterým plánovala budoucnost, spolehnout se mohla i na svou rodinu. „Rozhodně to nebyl žádný sociální případ. Ten čin je naprosto nepochopitelný," řekla žalobkyně.

Podle psychologického profilu je Pítrová sobecká osobnost, která je zaměřena především na sebe. Ani to však podle žalobkyně nijak nevysvětluje to, co udělala.

Hlavní líčení je plánováno do čtvrtka.