Jen na Novojičínsku způsobili od začátku roku majitelům elektráren škodu přesahující 750 tisíc korun. „Letos jsme už zaznamenali tři takové případy. V zájmu zlodějů jsou elektrosoučástky včetně fotovoltaických panelů,“ uvedl tiskový mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

Dodal, že zatím poslední případ kriminalisté řeší od začátku týdne. Zloději nejprve během noci z neděle na pondělí poškodili oplocení areálu elektrárny v Jeseníku nad Odrou. Vnikli do něj a pokusili se odnést elektrický střídač napětí. Odmontovat se jim ale zařízení nepodařilo. „Svým počínáním ale vybavení poškodili a způsobili škodu 150 tisíc korun,“ řekl mluvčí,

Dodal, že ve dvou předchozích případech zloději úspěšní byli. V únoru z areálu fotovoltaické elektrárny odnesli panely a další zařízení za 360 tisíc korun. Škodu 300 tisíc pak způsobili začátkem března. Z další elektrárny opět odnesli panely.

„Všechny případy vyšetřujeme. Po pachatelích pátráme. Zatím není jasné, zda je má na svědomí jedna skupina, či více na sobě nezávislých pachatelů,“ zakončil Gřes.