O peníze podle obžaloby připravil státní podnik Lesy ČR. Hrozí mu až deset let vězení. Ke kauze se dnes téměř po dvou letech vrátil pražský městský soud.

Kremel totiž po zahájení procesu odjel do zahraničí, kde se skrýval. Letos ho dopadla policie v Německu. Firma Clanroy je ovládána společností se sídlem na Seychelských ostrovech. V minulosti prodávala nepotřebný majetek státních firem, peníze z některých dražeb ale vlastníkům nemovitostí nepředala.

V této kauze obžaloba viní ze zpronevěry peněz z dražeb nemovitostí Lesů ČR. „Nenechal jsem si pro sebe ani korunu," prohlásil v pondělí před soudem Kremel. Doplnil, že nechápe, proč je v kauze obviněn pouze on, když představenstvo dražební firmy mělo další dva členy.

„Mám důkazy k tomu, že z té firmy byly vyvedeny peníze prostřednictvím jiných společností," uvedl také Kremel, který se ke kauze vyjádřil poprvé. Ve své výpovědi také uvedl, že část peněz z dražeb šla zpět do společnosti, aby se zahladily ztráty, které vznikly před jeho nástupem do představenstva.

Soud začal kauzu rozplétat v listopadu 2014, kdy žalobkyně přečetla obžalobu. Výslech Kremela se už neuskutečnil, protože požádal o odročení případu, jelikož tehdy užíval léky a nebyl připraven vypovídat ze zdravotních důvodů. Soud si nechal vypracovat znalecký posudek, podle něhož se však Kremel mohl procesu účastnit.

Muž následně poslal soudu čestné prohlášení, kde vysvětloval, že Česko opustil, protože se cítil ohrožený. Tvrdil v něm také, že do funkcí ve firmě Clanroy byl nastrčen jako tzv. bílý kůň. Kremel odjel do středoamerického Belize. Letos byl zatčen v Německu, které jej vydalo do Česka. Soud ho poslal do vazby.

V DALŠÍ KAUZE JDE O 70 MILIONŮ KORUN

Policie Kremela vyšetřuje také kvůli podobné kauze, která se týká státního podniku České dráhy. Železniční firma údajně z uskutečněných dražeb nemovitostí nedostala zhruba 70 milionů korun.

„Před třemi týdny jsem byl na prostudovaní spisu. Zřejmě to vypadá, že se připravuje obžaloba," řekl soudu Kremel. Po svém vyjádření odmítl odpovídat na otázky soudkyně, žalobkyně i své advokátky.

SEYCHELY

Firma Clanroy je ovládána společností se sídlem na Seychelských ostrovech. Předtím, než se na konci roku 2013 dostala do insolvence, patřila k předním dražebním firmám v Česku. Za rok 2013 byla v žebříčku největších dražebníků s celkovým výnosem aukcí 318 milionů korun na 3. místě.