To se v pátek 18. května uskutečnilo v prostorách Žerotínského zámku v Novém Jičíně, sídle Muzea Novojičínska.

„O místu, kde se bude konat zahájení festivalu muzejních nocí, se vždy dohadujeme jako asociace s ministerstvem kultury, která na tom spolupracuje. Vždy se domlouváme, aby to bylo jednou na Moravě, jindy v Čechách," sdělila Eva Dittertová, předsedkyně Asociace muzeí a galerií ČR. Po Mikulově, Pardubicích, Plzni a Jihlavě se této pocty dostalo Novému Jičínu. Jedním z důvodů je i to, že Muzeum Novojičínska si v těchto dnech připomíná 125 let od svého založení.

Ředitelka Muzea Novojičínska Sylva Dvořáčková poděkovala za možnost pořádat tuto významnou akci a mimo jiné připomněla, že Muzeum Novojičínska provozuje jedenáct poboček památníků a památkových objektů. „Takže tato možnost těší nejen mne, ale i kolegy v dalších muzeích a památnících na Novojičínsku," řekla Sylva Dvořáčková.

Krátce po zahájení Festivalu muzejních nocí se v muzeu uskutečnila vernisáž výstavy Karel I – poslední český král, která připomíná 100. výročí návštěvy arcivévody Karla a princezny Zity v Novém Jičíně.

Součástí páteční muzejní noci v Muzeu Novojičínska byl další bohatý program, mimo jiné také vystoupení členů vojenského historického klubu Husarské akademie nebo fotografická soutěž o nekrásnějšího prince a princeznu.

Festival muzejních nocí začal 18. května a potrvá až do 9. června. V té době se budou konat muzejní noci na různých místech České republiky.