Informace o tom, že by se měla v Bílovecké nemocnici rušit akutní péče, kolují na Bílovecku již delší dobu. Na to také reagovali starostové obcí ze správního obvodu Bílovec, který je obcí s rozšířenou působností, a přidala se k nim i města Fulnek a Klimkovice.

Společně sepsali dva podněty vyzývající k zachování akutní péče, načež se v březnu zúčastnili jednání s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Martinem Gebauerem a ředitelem Bílovecké nemocnice Zdeňkem Horákem.

„Martin Gebauer i ředitel nemocnice na jednání informace o rušení akutní péče vyvrátili. Informovali starosty o současné finanční situaci nemocnice a o záměru vedení Moravskoslezského kraje zachovat všechny stávající provozy. Změny se v souvislosti se snahou o snížení provozních nákladů budou týkat jen pohotovosti a chirurgické péče," sdělila prostřednictvím tiskové zprávy místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková.

Vítání ptačího zpěvu na Horečkách.
Ptačí zpěv na Horečkách zahájil novou turistickou sezonu

Pro potencionální pacienty Bílovecké nemocnice to v praxi znamená, že zůstane zachována ústavní pohotovost, lékařská pohotovostní služba pro veřejnost bude časově upravena a dostupná od pondělí do pátku v čase od 17 do 22 hodin, o sobotách, nedělích a svátcích od 8 do 20 hodin. Podle bílovecké místostarostky ředitel nemocnice Zdeněk Horák deklaroval zájem maximálně využít potenciál Bílovecké nemocnice včetně kvalitních chirurgických sálů, a to rozšířením o plánované chirurgické operace.

Starostové se kromě jiného zajímali rovněž o stabilizaci personálu Bílovecké nemocnice. „Město Bílovec nabídlo možnost řešit stabilizaci pracovníků přidělením bytu takzvaně ve veřejném zájmu," uvedla Sylva Kováčiková a doplnila, že k tomuto návrhu se přidala také nedaleká Studénka.

„Starostové vyjádřili svou podporu pro zachování stávající akutní péče v Bílovecké nemocnici, nabídli možnost zdarma prezentovat informace o Bílovecké nemocnici na stránkách svých zpravodajů a na webových stránkách, požádali ředitele Bílovecké nemocnice, aby v případě změn, které by se odchylovaly od přednesených záměrů na jednání, vyvolal setkání starostů. Garantem bude město Bílovec," uzavřela Sylva Kováčiková.

První možnost vyjádřit podporu, mají starostové již v pondělí 3. dubna, kdy Bílovecká nemocnice otevírá po rozsáhlé rekonstrukci oddělení následné péče.

Ilustrační foto.
Nejlepší místo pro byznys? Na Novojičínsku je to Frenštát