Na slavnostní chvíli přijel třiaosmdesátiletý Darwin Lee Machu, žijící v Austinu v Texasu, s manželkou a částí rodiny.

Exodus do USA

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová upozornila na význam aktu, který vyzdvihuje skutečnost, že po roce 1989 uděluje město čestné občanství poprvé. Připomněla, že ve 2. polovině 19. století zapříčinily tehdejší události a ekonomická krize exodus lidí do USA.

Z Frenštátu se v letech 1856 až 1900 odstěhovalo do Texasu více než tisíc obyvatel. „Je to nejvíce z jednoho města Moravy a Čech. Těmi událostmi se navždy propojily vazby mezi občany města a potomky emigrantů. A díky vašemu dílu, pane Machu, si dnes mohou obyvatelé i návštěvníci našeho města nelehké období připomínat," řekla v úvodu starostka Frenštátu.

Poté ve stručnosti připomněla, že Darwin Lee Machu sesbíral a dopravil z USA předměty a dokumenty pro expozici historie vystěhovalectví ve frenštátském muzeu. „Pomáhal a stále pomáhá krajanům v Texasu hledat své příbuzné, aktivně působí v krajanských spolcích a šíří povědomí o Frenštátu také u dalších generací potomků. Publikuje a překládá dopisy a další písemnosti z minulosti a současnosti a významnou měrou se zasloužil o věhlas Frenštátu v Texasu," vypočetla Zdeňka Leščišinová.

Nejmilejší město

Předkladatel návrhu na udělení čestného občanství Jiří Unruh uvedl, že Darwin Lee Machu udržuje celý život vztah k rodné zemi předků, k Moravě. „Darwin by toho nedocílil, nebýt manželky Nancy, která mu celý život stála po boku," dodal Jiří Unruh.

Poté nový čestný občan Frenštátu pod Radhoštěm povstal a plynulou češtinou nejprve poděkoval. „Frenštát je moje nejmilejší město na zemi. Mám vás velice rád, všechny, co jsem vás poznal. Jste v mém srdci a asi těžko pochopíte, jak moc vás mám rád," vyznal se Darwin Lee Machu. Vzpomínal na to, co vše se stalo od chvíle, kdy poprvé do Frenštátu přijel.

„Tenkrát se Radek a Marta Golasovi postarali o celou naši rodinu. Pak nás přijali na radnici a potom mě pasovali na Valacha. Když jsem tady přivezl pěvecký sbor, mohli všichni jeho členové poznat, jak příjemní lidé tady jsou. Ještě předtím jsem tu přivezl dceru s manželem a jejich dvě děti. Tentokrát tu mám snachu, jejího manžela, jeho dceru a nejmladšího a nejmilejšího vnuka. Moc vám všem děkuji. Nevím, jak více vám poděkovat," zakončil svou řeč Darwin Lee Machu.

"Jedním z nás"

Z radnice se američtí hosté i zástupci města odebrali právě do muzea, o jehož jednu expozici se Darwin Lee Machu tolik zasloužil.

Jiří Unruh, jehož kdysi Rada města Frenštátu pod Radhoštěm stanovila jako kontaktní osobu pro styk s krajany z USA, po oficiální části akce neskrýval spokojenost.

„Jsem šťastný, že se Darwin Machu stal čestným občanem Frenštátu. Beru ho, jako by byl jedním z nás. Jak jinak mu poděkovat za to, že pomohl vybudovat tu expozici, jezdí sem a šíří naši tradici a kulturu tam," uvedl pro Novojičínský deník Jiří Unruh.

Po krátkém odmlčení dodal, že Darwin Lee Machu si jen posteskl, že expozice zdaleka neobsahuje všechny věci, jež z Ameriky poslal. „To ještě vidím jako dluh, který by bylo dobré splatit," uzavřel Jiří Unruh.