Zhruba stovka obyvatel města Kopřivnice se začátkem tohoto měsíce setkala na dalším ročníku tamní velké diskuzní akce, kde lidé společnými silami vybírali takzvaných 10 P. Pro ty, kteří netuší, co tato zkratka znamená, se jedná o deset příležitostí pro další rozvoj města, jimiž by se kopřivnická radnice měla v následujícím období zabývat.

Aby vedení zjistilo, zda se na vybraných desíti P shodnou i další obyvatelé třiadvacetitisícového města, vyhlásila radnice anketu. Ta je v současné době zhruba v polovině svého času.

Všech osmnáct návrhů

„Lidé na fóru diskutovali u devíti tematických stolů a každá skupinka vybírala dvě nejžádanější aktivity dané oblasti. Po představení všech osmnácti takto vybraných aktivit proběhlo hlasování všech účastníků o 10 P," přiblížila průběh diskuzního fóra tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková a dodala: „Anketa má nyní za úkol ověřit, zda s výběrem souhlasí také lidé, kteří na fóru nebyli."

Celoměstská anketa má široký záběr, který zahrnuje i ty nápady, jež se mezi desítku top příležitostí nedostaly. „Vzhledem k velké rozmanitosti nápadů nenabízí anketa jen odhlasované desatero, ale všech osmnáct návrhů definovaných zástupci jednotlivých diskuzních skupin. Výsledných 10 P se tedy ještě může změnit," potvrdila informaci koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 Romana Bukovská.

Výsledky v červnu

Anketní lístky jsou od 14. dubna do 16. května k dispozici na několika místech ve městě. Po Informacích ve vestibulu radnice a městském informačním centru je lidé seženou také v městské knihovně, vyjdou v tamních novinách a vyplnit je lze také na internetových stránkách města či kabelové televize. O možnosti vyplnit lístky Kopřivničané zatím moc nevědí.

„Něco takového jsem už zaslechla v kabelovce, ale podrobnosti nevím," uvedla slečna Anna a její kamarádka Lenka dodala: „Kdybych věděla, že se něco takového děje, určitě bych se zašla podívat. Tak aspoň zjistím podrobnosti o anketě. Ráda bych věděla, co se plánuje tam, kde žiju."

Výsledky ankety budou zveřejněny v červnu. „Po sestavení konečného žebříčku budou s výsledky seznámeny jak orgány města, tak i veřejnost. Deset P ukáže, zda občané vnímají nutnost řešení určitých problémů ve městě stejně jako jeho zvolení představitelé, a bude k němu přihlíženo při sestavování rozvojových dokumentů," doplnila koordinátorka a dodala, že zápis z letošního diskuzního fóra či informace o tom, jak se pracuje s loňskými 10 P, naleznou zájemci na webové adrese zdravemesto.koprivnice.org.