Je sobota, pozdní odpoledne. Jsem v Beskydském divadle v Novém Jičíně a upřeně hledím na pódium, kde stojí desítky mladých lidí v oranžovém. Než se nadám, ozývá se píseň Bedřicha Smetany Proč bychom se netěšili. Druhý slavnostní koncert k 50. výročí založení novojičínského pěveckého sboru Ondrášek právě začíná.

Úvodní píseň doznívá a na pódium přicházejí moderátoři David Stančík a známá herečka.

Kristýna Kociánová. Upozorňují, že zatímco na odpoledním koncertě vystupovali Hrášci, nejmladší přípravný sbor, na tom večerním návštěvníci uslyší jen Rarášky a Kulihrášky, dva starší přípravné sbory. Kristýna Kociánová, stejně jako David Stančík připomínají, že oba začínali v Kulihrášku. „Budou zpívat moje oblíbené Královničky. Oblíbené jsou proto, že už i já jsem je zpívala," poznamenává Kristýna Kociánová.

ČTĚTE TAKÉ: Nový Jičín zná Dívku roku 2017

Přípravné sbory odzpívají a nastupuje Komorní sbor. Po úvodních písních z něj předstupuje před diváky sedm členů, kteří dnešním dnem účinkování ve sboru končí. Jeden z oslovených uvádí, že ve sboru byl dvacet let, přičemž je mu pětadvacet, další, o rok mladší členka má za sebou osmnáct let ve sboru.

Komorní sbor po písni Václava Ptáčka Synku Janku opouští pódium a David Stančík přibližuje stručně historii sboru Ondrášek.

„Představte si, že je prosinec roku 1966 a Václav Ptáček dostává myšlenku, že by v Novém Jičíně mohly zpívat i děti. Proč mít jen sbor Ondráš? Obesílá s Ervínem Bártkem, sbormistrem Ondráše, základní školy - a sto čtyřicet mladých zpěváků se chytilo, přihlásilo, přišlo na zkoušky a padesát sedm děvčat a dvacet chlapců prošlo talentovými zkouškami," říká David Stančík a doplňuje, že 4. dubna 1967 se tyto děti sešly k první zkoušce.

Kristýna Kociánová připomíná ještě další výročí, a to, že 28. února před pětadvaceti roky na jevišti Beskydského divadla Václav Ptáček oficiálně předal Josefu Zajíčkovi, současnému sbormistrovi Ondrášku, koncertní sbor. Právě toto těleso a jeho sólisté uzavírají první část večera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gymnázium v Novém Jičíně využívá unikátní program

Nastává přestávka, někdo se ve foyer občerstvuje, kolem stolku s CD Ondrášku a publikací Takoví jsme byli, která připomíná 50 let historie sboru, se tvoří fronta. Dvacetiminutovka utíká jako voda a jsem zpět v sále.

Přichází další slavnostní okamžik. Zaznívají jména těch, kteří se v minulosti i v současnosti podíleli nebo ještě podílejí na činnosti sboru. Mezi prvními zaznívá také jméno Ivany Frydrychové, manželky Václava Ptáčka. Všichni sklízí bouřlivý potlesk, asi největší pak Marie Válková, která 27 let doprovází sbor na klavír jako korepetitorka.

Na pódiu jsou ženy a dívky v růžových tričkách, čtveřice mužů má trička modrá. Už příchod těchto účinkujících oceňují diváci velkým potleskem. Jsou to totiž ti, kteří již v Ondrášku nezpívají, ale sešli se, aby vytvořili takzvaný Jubilejní sbor. Čítá téměř sedm desítek členů. Připojuje se k nim také Kristýna Kociánová. David Stančík ještě přihodí pár zajímavostí, pak už Jubilejní sbor spustí a je slyšet, že jeho členové zpívat nezapomněli.

Blíží se velké finále. Po stranách hlediště se postupně stavějí členové Rarášku a Kulihrášku, na pódium se řadí zbytek všech dnešních vystupujících. Po skladbě Most z písní přichází k mikrofonu sbormistr Josef Zajíček. „Cítím, že bych měl říct jedno podstatné. V tuto chvíli tady na tom pódiu nejsem sám. Stojí tady se mnou Václav Ptáček, stojí tady řada mých kolegů, muzikantů, řada kantorů, kteří nám pomáhali ve sboru učit děti muzice kázni a morálce. Je tady i celá generace lidí důležitých proto, aby se naše práce mohla dařit," uvádí mimo jiné Josef zajíček.

Přicházejí gratulanti, starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák, zástupci italského města Sommacampagna, Milan Vahala, prezident sboru Ondráš a Pavla Hostašová ředitelka střední církevní školy v Odrách. Začíná poslední skladba dnešního dvojkoncertu – píseň Rozdáváme lásku od Josefa Zajíčka a Pavla Blatného. Doznívají poslední tóny, ozývá se potlesk, který, zdá se, snad neskončí. Opouštím Beskydské divadlo a v duchu si notuji a parafrázuji: Proč bychom se netěšili, když Ondrášek zazpívá…

ČTĚTE TAKÉ: Kojící polštáře usnadní maminkám kojení

Nemocnice maminkám zapůjčí monitory dechu