Trh práce na začátku tohoto roku nepřišel s ničím, co by odborníky na nezaměstnanost překvapilo. Leden jen potvrdil, že patří tradičně mezi měsíce s nejvyšším nárůstem nezaměstnanosti, a negativní trend se nevyhnul ani Novojičínsku, respektive celému Moravskoslezskému kraji. Bez práce je v okrese 9032 lidí, což je o více než 350 více než na sklonku roku 2013.

Více mužů

„Významnou skupinou nových uchazečů byli ti, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Do evidence přicházely ve větším počtu i osoby samostatně výdělečné (OSVČ), které ukončily podnikání. U těch ale existuje velká pravděpodobnost, že na jaře svou činnost obnoví," uvádí Kateřina Beránková, tisková mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce České republiky.

Ta zároveň vysvětlila, proč momentálně celorepublikově převládají mezi nově evidovanými nezaměstnanými muži. „Navzdory mírné zimě ovlivnilo nezaměstnanost i přerušení některých sezonních prací, například ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví či povrchových lomech.

Vzhledem k tomu, že se jedná o činnosti, které většinou vykonávají muži, tvořili právě oni větší část nově příchozích uchazečů," řekla.

Desítky uchazečů na jednu pozici

Jen v lednu se na novojičínský úřad práce přišlo nově zaevidovat téměř třináct set lidí, naopak přes devět set z nich jich „pracák" opustilo. Zaměstnavatelé zde nabízeli něco málo přes čtyři sta míst, jedno tak připadalo na dvaadvacet uchazečů, což je po Frýdecko-Místecku (19,4) nejlepší údaj v kraji.

O poznání horší situace je v našem regionu na Karvinsku, a především na Bruntálsku, kde na jednu pozici stojí dlouhá řada sedmdesáti nezaměstnaných, v celé zemi je před ním už jen sousední Jeseník z Olomouckého kraje.

S mírně optimistickými zprávami přichází ostravský úřad práce, který před nedávnem monitoroval situaci v kraji a vývoj personálních stavů u zaměstnavatelů s více než pětadvaceti zaměstnanými. Těch je zde mimochodem přesně 2232 a podle zjištění úředníků mají během první poloviny letošního roku nabrat celkem přibližně 850 osob.

„Na avizovaném celokrajském navýšení personálních stavů u větších zaměstnavatelských subjektů by se měly podílet všechny okresy Moravskoslezského kraje, nejvíce pak okresy Bruntál (+309), Nový Jičín (+157), Opava (+155) a Karviná (+120)," uvádí v aktuální zprávě krajská pobočka úřadu práce v Ostravě.