Budoucí dlouhodobě nemocní pacienti, jež se budou zotavovat v Bílovecké nemocnici, se mohou těšit na komfortnější vybavení, více soukromí, vyšší standard i kvalitu péče, ale také například na zastřešenou terasu, která nabízí krásné výhledy do přírody a která bude přístupná všem pacientům, i těm nepohyblivým.

„Lůžková část oddělení následné péče bude soustředěna do dvou pater nad sebou v jedné budově. Díky této modernizaci bude umožněna lepší diferenciace zdravotní a rehabilitační péče podle diagnóz, například pro paliativní pacienty, neurologické pacienty a další," uvedla Miroslava Chlebounová z kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje s tím, že celé oddělení bude bezbariérové.

Samozřejmostí budou dvoulůžkové pokoje vybavené elektrickými polohovacími postelemi s matracemi, které zabraňují vzniku proleženin, i rozvody kyslíku v jednotlivých pokojích. Sociální zařízení bude společné pro dva pokoje a na chodbách bude k dispozici kolejnicový systém pro transport pacientů. Nově zrekonstruované oddělení rehabilitace je navíc umístěno ve stejném objektu, což je další výhoda pro pacienty.

Zdravotnický personál si mohl v rámci projektu zvýšit a rozšířit kvalifikaci. Zaměstnanci proto budou používat nové, moderní léčebné i rehabilitační metody a v budoucnu chce vedení nemocnice postupně zavést další aktivizační projekty pro seniory. „Nově vznikne místnost pro důstojné rozloučení se zesnulými a prostory pro rozhovory s pacientem a jeho rodinou," doplnila seznam novinek Miroslava Chlebounová.

Modernizaci si pochvaluje také primář oddělení následné péče Martin Mužný.

„Jsem moc rád, že se podařilo získat finanční prostředky na zásadní rekonstrukci oddělení následné péče, která se pomalu blíží ke konci. Na tomto oddělení budou hospitalizováni nejrůznější pacienti, pacienti křehcí, geriatričtí, kteří potřebují dlouhodobou rekonvalescenci, budou zde pacienti s demencemi, poskytovat budeme také péči pro pacienty již nevyléčitelně nemocné, kteří jsou v závěrečné fázi svého života," uvedl primář.

Projekt Modernizace prostor pro zkvalitnění péče o dlouhodobě nemocné v Bílovecké nemocnici, jehož součástí byla také rekonstrukce oddělení rehabilitace, která je již u konce, bude stát necelých 52 milionů korun. Většina nákladů bude uhrazena z dotace ze švýcarských fondů, zbytek zaplatí Moravskoslezský kraj.