Oslavy začnou už v pátek. Od 19 hodin proběhne v bíloveckém Domě kultury slavnostní koncert výtečného souboru Rozmarýnka. Hlavní program se ale bude konat až v sobotu a vše bude zahájeno už o půl druhé odpoledne na bíloveckém Slezském náměstí, čestná role připadne programu pro nejmenší Harry Potter a jeho škola kouzel.

Pro děti bude připraven opět skákací hrad v parku u kostela. „Chybět nebude ani běh do zámeckých schodů a v muzeu bude k nahlédnutí výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy na téma Má představa o EU, a to až do osmnácté hodiny. V kostele svatého Mikuláše zase od 14 do 18 hodin proběhne výstavka Fotoprojekce Toma Ocáska,“ zvou v pozvánce pořadatelé.

Hudební část programu doplní v 16 hodin kapela Golem s Petrou Janů v čele. Ojedinělá rockera začínala v sedmdesátých letech v Semaforu, v 80. letech spolupracovala s Ondřejem Soukupem a Petrem Jandou. Tenkrát také vznikla komerčně velmi úspěšná alba Jedeme dál a S láskou. Petra Janů po desce Jedeme dál volně přešla z rockové hudby do vod pop-music. V roce 1987 se poprvé stala Zlatou slavicí. V 90. letech se objevila v několika muzikálech a začátkem nového tisíciletí se opět vrací ke spolupráci s Petrem Jandou a Otou Petřinou.

Po osmé hodině večer dostanou prostor bubeníci z kapely Jumping drums. V instrumentáři, který tato unikátní kapela používá na svých koncertech je až šedesát bubnů a perkusí z celého světa. Repertoár tvoří symbióza rytmů a zvuků všech kontinentů. Velkým zdrojem inspirace souboru jsou japonští bubeníci kodo, brazilské sambové soubory a originální rytmy afrických domorodých kmenů. Koncert je pak tvořen pestrou mozaikou stylů a hudebních forem. World music, rock, klasická hudba, hudba taneční ale i muzikoterapeutická.

Po jejich vystoupení přijde ke slovu diskotéka pod hvězdami s nočním ohňostrojem, který by měl přijít kolem půlnoci. (mer)