Bylo to 9. dubna 1973, ale úplné začátky organizované turistiky na Bílovecku sahají, jak uvádí na stránkách bíloveckých turistů kronikářka Jarmila Cardová, doby mnohem dřívější. Psal se rok 1931, když v Bílovci založili oddíl Českého svazu junáků, jenž se zabýval mimo jiné i turistikou. Oddíl tvořilo asi 15 členů, zejména mládeže. Oddíl po tříletém působení skončil, ale skupinka mladých turistů zůstala tomuto odvětví věrná, a to i v době okupace.

Český svaz junáků byl obnoven po druhé světové válce v roce 1946 při Dělnické tělovýchovné jednotě, jenže po únorových událostech roku 1948 zanikl. „K oživení turistiky došlo až v roce 1956. Při TJ Spartak Bílovec byl založen odbor turistiky. Měl patnáct členů. Ti pracovali s mládeží na školách. Od roku 1964 se prováděly turistické akce jen nárazově a práce turistického odboru zanikla," popisuje trpkou historii turistického oddílu Jarmila Cardová.

Znovuzrození tehdy takzvaného turistického odboru nastalo zmíněného 9. dubna 1973. První předsedkyní odboru byla zvolena loni zesnulá Věra Koziolová. Odbor měl 33 členů a jejich počet se každoročně zvyšoval. V roce 1977 měl odbor 91 členů a z toho tři oddíly mládeže, jenže v dalších letech postihla odbor turistiky krize. Přesto dospělí členové plnili dál výkonnostní odznaky, provozovali vysokohorskou turistiku a zúčastňovali se zahraničních zájezdů.

Nutno připomenout, že odbor bílovecké turistiky uspořádal v roce 1974 první ročník Bílovecké padesátky. Tehdy měl pochod jen dvě trasy, na pětadvacet a padesát kilometrů. V pozdějších letech přibyly trasy na deset a patnáct kilometrů. Kromě těchto čtyř pěších tras má v současné době Bílovecká padesátka také cyklotrasy. V loňském, 39. ročníku to bylo na 25, 50, 75 a 100 kilometrů. V roce 1988 se dokonce uskutečnila první vodácká akce.

Přišel rok 1990 a s ním i krize, která postihla také řadu jiných zájmových sdružení. Turistické akce řídili jen tři členové a turistických akcí bylo poskrovnu. Odbor se přejmenoval na Klub českých turistů (KČT) a v roce 1993 byl zvolen nový výbor, jehož předsedou se stal Vít Řeháček. Bílovečtí turisté začínají organizovat první cyklovyjížďky a lyžařské zájezdy. V roce 1998 získal bílovecký oddíl Klubu českých turistů vlastní klubovnu. V dalším roce při něm vznikl oddíl cykloturistiky.

V roce 2000 si turisté zvolili nového předsedu, Ladislava Šíra, který je ve funkci doposud. V roce 2001 začíná pracovat klub seniorů a o čtyři roky později už se KČT Bílovec může pochválit 105 dospělými členy a 45 členy turistického oddílu mládeže (TOM). „Členové jsou zařazeni do oddílů pěší turistiky, cykloturistiky, lyžování, vodáctví, několik členů působí jako značkaři. Velmi aktivní je klub seniorů," uvádí dále kronikářka Jarmila Cardová.

Bílovecký KČT společně s Odborem turistiky TJ Bílovec v současné době organizuje různé vycházky, jednodenní i vícedenní tuzemské i zahraniční zájezdy, poznávací i společenské akce. Turistický rok začíná 1. ledna Novoročním výstupem na vrchol Na výšině a končí jej 28. prosince posledním výšlapem okolím Bílovce se společným posezením při zpěvu a tanci.

Co chystají KČT Bílovec a Odbor turistiky TJ Bílovec

20. března, středa Sportovní odpoledne na kuželně, sraz účastníků u restaurace Střelnice v Bílovci v 15 hodin.

27. března, středa Vlakový zájezd na ČD Polanka nad Odrou je nutné zakoupení jizdenky na ČD Polanka n. O., odjezd v 8.35 hodin, vedoucí akce: Ivan Pospíšek. Účastníky čeká trasa: Polanka Stará Ves n. O. Košatka Jistebník, vzdálenost: 11 kilometrů. Na tomto výšlapku budeme plnit tradiční turistický odznak Jarní kilometry 2013.

Připravujeme: Velikonoční procházku okolím Bílovce, Vlakový zájezd do města Přerov s procházkou do Ornitologické stanice Přerov.

S použitím stránek: turistikabilovec.webnode.cz

TURISTÉ A SKAUTI, pochlubte se svými akcemi!

Moravskoslezský kraj je s turistikou spjatý už od nepaměti. Stejně jako turistické oddíly či spolky se turistikou zabývají také skautské oddíly, různé organizace ochránců přírody a hlavně mnozí obyvatelé měst a obcí, kteří si rádi vyjdou na nějaký výšlap, pochod či jen procházku. Proto chceme na stránkách Deníku přinášet zajímavosti, rady i servis z oblasti turistiky a skautingu. Budeme rádi i za vaše příběhy.

Chystáte-li u vás nějakou turistickou akci, besedu, přednášku, výstavu či nějakou jinou aktivitu, informujte nás, prosím, my tuto informaci předáme čtenářům.

Své nápady, příběhy, rady a informace zasílejte, prosím, na e-mailovou adresu: redakce.novojicinsky@denik.cz nebo na ivan.pavelek@denik.cz. Můžete také volat na telefonní čísla 556 701 078 nebo 606 666 512.