Spousta nelehké práce čeká členy Českého rybářského svazu (ČRS), kteří se na konci června letošního roku stali definitivně majiteli rybníku. Intenzivně se již pracuje na budoucím centru celého areálu. „Zahájili jsme menší výběrové řízení na výstavbu rybářského domu, který by měl sloužit veškerým potřebám rybářům i občanům,“ potvrdil rybářský hospodář Milan Konvička. Probíhat zde bude výchova mladých rybářů, stavba bude také součástí naučné stezky Borovecké rybníky. „Strašně bychom si přáli, kdyby se nám to podařilo zprovoznit do konce příštího roku,“ podotkl Konvička s tím, že vše se odvíjí od financí.

Rybáři se snaží na nemalé investice získat dotace z nejrůznějších fondů, nyní se pracuje na projektové dokumentaci, která bude hotova v září. Současná stará bouda musí ustoupit stavbě nové, ovšem využijí se alespoň její základy.

Aktuálně se chystají rybáři jednat s představiteli nedaleké obce Sedlnice, neboť mají v plánu vybudovat opatření proti velké vodě. „Chceme postavit protipovodňovou hráz, která by ochránila rybníky, ale v prvé řadě by ochránila občany pod rybníkem,“ odhalil plány sdružení hospodář Konvička. Již dvakrát voda přes hráze přetekla, není vyloučené, že se to může opakovat. Přibližně dvě stě tisíc kubíků vody tak přestavuje permanentní nebezpečí a protipovodňové opatření ho má eliminovat.

Vodní plocha v blízkém sousedství čtyřproudové silnice I/48 bude sloužit především pro chov candáta, lína, ostroretky a kapra. Z této činnosti připlují rybářům do kasy také největší příjmy, které mají, avšak ne v takové míře, z členských příspěvků. Podle slov rybářského hospodáře se roční údržba Boroveckých rybníků pohybuje v rozmezí sto až dvě stě tisíc korun.

Cesta rybářů k vlastnictví rybníků však byla strastiplná, dlouhou dobu bylo „borovecké“ téma evergreenem příborských zastupitelů. Někteří z nich od počátku stáli na straně občanskému sdružení ČRS, druzí chtěli prodat rybníky za co největší cenu do soukromé sféry. Letos na jaře nakonec zastupitelé rozhodli definitivně prodat Borovecké rybníky přibližně za půl milionu korun příborským rybářům. „Byla to obrovská úleva,“ uzavřel Milan Konvička.