Jak řešit likvidaci biologického odpadu, kterého je ve městě čím dál více? Touto otázkou se zabývají snad všechna města a Odry nejsou výjimkou. Nedávno tamní zastupitelé schvalovali přijetí dotace na pořízení kompostérů a stroje na drcení bioodpadu.

„Kompostéry budou zajímavé pro vlastníky rodinných domků a pro zahrádkáře," uvedl starosta města Pavel Matůšů s tím, že k dispozici bude 500 kusů kompostérů. „Domácností a rodinných domků je sice více, ale uvidíme, jaký bude zájem," dodal starosta.

Objem tisíc litrů

„Znám to z několika měst. Tam, kde kompostéry zavedli, se po nich jen zaprášilo," řekl v diskusi zastupitel Ivan Žárský, jenž se poté otázal, v jakých velikostech budou kompostéry k dostání.

„Uvažujete třeba o dvou velikostech nebo typech? Třeba pro lidi z bytů, kteří by si to chtěli dát na balkon? Tenhle trend je třeba v Německu velmi rozšířený," nechal se slyšet zastupitel.

K dispozici však bude pouze jeden typ, o objemu tisíc litrů. „Byli jsme rádi, že jsme tu dotaci získali, nebyli jsme totiž sami, kdo o ni žádal. Je to takový první krůček," odpověděl na dotaz starosta. Také zastupitelce Ludmile Hrachovcové se tento nápad velmi zamlouval. Uvítala by však, kdyby bylo ve městě více velkých kontejnerů na bioodpad, případně kdyby si mohli občané zažádat o popelnice na tento druh odpadu. „Kontejnery jsou jen v některých oblastech a jsou pořád plné. Trávy je hodně a kontejnery nestačí. Klidně bych si, pokud by to šlo, popelnici na období, kdy roste tráva, zaplatila," konstatovala zastupitelka.

Pavel Matůšů připustil, že hnědých kontejnerů je ve městě málo. „Jsou asi na dvaadvaceti místech a víme, že to je nedostačující. Je to služba pro města a obce, které jsou součástí Sdružení obcí a měst pro likvidaci odpadů, a už není v jejich možnostech ji ještě rozšířit. Dělají na dvě směny a mají dvě vozidla, která sváží odpad z celého okresu. Na rozšíření nemají kapacitu," vysvětlil starosta s tím, že pokud by město chtělo tuto službu rozšířit, muselo by to řešit samo.

Vlastní kompostárna?

Nové kompostéry by měly tento problém alespoň trochu odbourat a ulevit přeplněným hnědým kontejnerům. Někteří zastupitelé se však nechtěli vzdát myšlenky na vlastní kompostárnu a přivítali by, kdyby se městu podařilo najít plochu, kam by se svážel bioodpad z celého města. „Minimalizovaly by se další náklady, protože takhle svozové vozy projedou tisíce a tisíce. Pokud bychom si bioodpad v rámci katastru města přeměňovali na kompost, mohli by ho lidé za nějakou přijatelnou cenu odkupovat zase zpět," navrhl Ivan Žárský.

Oderský starosta nakonec potvrdil, že by zřízení jakési centrální městské kompostárny bylo možné, ale bylo by to finančně velmi nákladné a také komplikované. „Najít vhodnou lokalitu není jen tak. Ať se tím zabývá další zastupitelstvo," naznačil na závěr Pavel Matůšů.