Areál bývalé tabačky je trnem v oku většině obyvatel i návštěvníků Nového Jičína. Za plotem jsou totiž již dlouhou dobu jen zarůstající hromady suti místo obchodního centra, v němž měly původně stát Interspar a OBI. Teď už to konečně vypadá, že se při výjezdu z Nového Jičína na Šenov u Nového Jičína něco začne dít.

„Společnost JTH Real Estate, která hodlá v areálu bývalé tabákové továrny v Novém Jičíně vybudovat obchodní centrum, již získala kladné rozhodnutí o umístění stavby. Podle informací projektové manažerky nyní firma pracuje na dokumentaci pro stavební povolení," uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková s tím, že námitky proti stavbě, které v průběhu územního řízení vznesli jeho účastníci, krajský úřad zamítl. Územní rozhodnutí tak nabylo koncem srpna právní moci.

Jedním z důvodů prodlev byla rovněž skutečnost, že firma počítala s tím, že většinu plochy zastaví budovami, město ale bylo pouze pro poměr padesát na padesát. Na posledním zasedání zastupitelstva Nového Jičína ale došlo k zásadní změně. Zastupitelé schválili změnu územního plánu, kterou se mění regulativ zastavěnosti zmíněného území tak, že 85 procent mohou tvořit stavby a 15 procent náleží zeleni.

„Společnost se zavázala, že Novému Jičínu daruje sedm milionů korun na nové ozelenění města v jiných částech a na úpravu současných okrasných a odpočinkových ploch, což vnímáme jako pozitivní přístup," řekla místostarostka města Blanka Faluši. V půlce září již také zastupitelé schválili smlouvu o smlouvě budoucí darovací, kterou vedení města a zástupci společnosti podepsali ve středu 10. října. Jak uvedla místostarostka Faluši dva miliony korun již má město na účtu, zbývající část dostane po dokončení stavby. „Mezi investorem obchodního centra a městem proběhla řada jednání, protože se nám nelíbí stav, který nastal po zbourání tabačky. Za město musím říci, že jsme postupovali v jeho zájmu a korektně. Věřím, že i druhá strana pracuje s korektními záměry a že na jaře příštího roku začne obchodní areál stavět," zmínil se k záležitosti starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.