Ten má formou přednášek informovat nejen studenty o nebezpečné nákaze viru HIV mezi mladými lidmi.

OSOBNÍ ZKUŠENOST

Celý program TFA vychází z životního příběhu, který bude vyprávět zpěvákův pobočník, jenž pracoval u frontmana celosvětově známé skupiny Queen posledních dvanáct let jeho života, doprovázel ho téměř každý den, a to až do jeho smrti. S posluchači se podělí také o své osobní zkušenosti se zákeřnou nemocí AIDS.

„V posledních letech je s politováním možné pozorovat odsunutí problematiky virové infekce HIV a nemoci AIDS do pozadí zájmu," informoval koordinátor TFA projektu Jiří Šindler s tím, že projektem chtějí oslovit zejména lidi ve věku od 13 let, kteří právě v tomto období začínají mít první sexuální zkušenosti nebo se mohou stát oběťmi sexuálních útoků. „Mladí lidé nemají tušení o nebezpečí této nákazy, nemají dostatek informací a neznají konkrétní případy," pokračoval Jiří Šindler.

PROPOJENÍ GIGANTŮ

Název projektu prezentuje propojení dvou gigantů, Titanicu a Freddieho Mercuryho, jejichž existenci dokázala zlomit zdánlivá maličkost. Mladí posluchači se proto mohou vedle zajímavých informací těšit také na videoprojekci, jež ukáže podobnost mezi zkázou v podobě AIDS a katastrofou, která předčasně ukončila pouť Titanicu.

Peter Freestone bude v rámci své návštěvy Moravskoslezského kraje diskutovat ve čtvrtek 9. června se studenty Mezinárodního gymnázia First Internacional School Of Ostrava, o den později navštíví Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci. Od 10 do 13 hodin si bude povídat se studenty a zodpovídat jejich otázky, přičemž v 18 hodin zahájí páteční program tradičního studentského hudebně-dramatického festivalu Unplugged 2016 s podtitulem Make Unplugged, not War.

Dvoudenní akce, kterou pořádají samotní gymnazisté, vypukne úderem 18. hodiny už ve čtvrtek 9. června ve sportovní hale bíloveckého gymnázia. Návštěvníci se mohou po oba dny těšit na hudbu všech žánrů, divadelní vystoupení, unpluggedovou taneční skupinu i profesionálního tanečníka Matěje Fadrného s partnerkou.

„Přidanou hodnotou čtvrtečního večera bude fireshow organizovaná bývalými studenty," uvedla jedna z organizátorek Viktorie Prusáková s tím, že letošní novinkou bude různorodý program ve čtvrtek i v pátek a dětský koutek se školenými animátory.

Ivana Reková