V Kopřivnici je cestování vlakem nebo autobusem o poznání jednodušší. Před pár dny byla v prostoru autobusových zastávek na ulici Štefánikova instalována elektronická informační tabule s jízdními řády. Díky ní cestující získají aktuální data o nejbližších autobusových i vlakových spojích.

Za montáží a následnou správou elektronických panelů s jízdními řády veřejné dopravy na významných dopravních uzlech v Moravskoslezském kraji není kopřivnická radnice, ale KODIS, neboli Koordinátor ostravského dopravního informačního systému.

„Lokalita pro umístění tabule v Kopřivnici byla zvolena z důvodu návaznosti vlakové a autobusové dopravy. Právě zde totiž cestující nejčastěji potřebují informace o přípojích. Na infopanelu jsou zobrazována aktuální, vzduchem přenášená, data vztahující se k vlakovému nádraží a autobusovým zastávkám u polikliniky," uvedl Richard Petr z kopřivnické radnice, jež s KODIS na projektu spolupracovala.

„Při rekonstrukci ulice Štefánikova jsme položili chráničky pro elektrické přípojky tabule a pozemek, na kterém stojí, jsme KODIS pronajali za korunu. Pro Kopřivničany je instalace panelu změnou k lepšímu a zvláště nyní, kdy se budou měnit jízdní řády, aktuální informace o odjezdech určitě uvítají," doplnil pracovník odboru rozvoje města.

Na tabuli si obyvatelé Kopřivnice zvykají postupně. „Co to tam na tom je napsáno? Odjezdy vlaků a autobusů? To je dobrý nápad, ale pro nás starší lidi se mi to zdá malé," okomentovala informační panel kolemjdoucí důchodkyně. To pan Zdeněk na novém systému chybu nenašel. Naopak. „Tenhle nápad se mi líbí. Je fajn, že člověk přesně ví, kdy co jede, ať už cestuje z Kopřivnice autobusem nebo vlakem," pochvaloval si.

Nové jízdní řády začaly platit v neděli 14. prosince. „Pokud jde o zdejší spoje, výrazné změny nepřinesou. Na trati Veřovice Kopřivnice Studénka došlo pouze k drobným úpravám. Rovněž u autobusů jsou úpravy časů minimální, v rozmezí pěti minut," prozradila tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.