Pracovníci Charity, kteří ve městě spravují azylový dům, spoléhají na to, že mnozí lidé mají nepotřebný, ale stále zachovalý a funkční nábytek, který by mohl ještě posloužit. „A řada sociálně slabších občanů by za tento dar byla velmi vděčná," zmiňuje mluvčí města Marie Machková. Radnice poskytne neziskové organizaci pro budoucí sociální službu prostory, dále je však potřebné i vozidlo k převozu věcí. Může být i starší, ale Charitě finance chybí, a proto vyhlásila sbírku.

Lidé nabízejí nábytek už teď

„Víme, že v našem městě je po této službě poptávka. Proto nápad zdejší Charity podporujeme a zajistíme jí skladovací prostory," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. „Naše zařízení funguje jako záchranná síť pro rodiny, osamocené matky i dospělé. Snažíme se jim pomoci odrazit se ode dna. Společným jmenovatelem problémů všech našich klientů je fatální nedostatek financí. Nábytník by jim byl do začátku vítanou pomocí," dodal ředitel novojičínské Charity Marcel Brož.

Ten přiznal, že telefonáty s nabídkou starších postelí, komod či židlí nejsou ničím výjimečným. Zároveň však připustil, že donátoři většinou chtějí, aby si je Charita odvezla sama. „Rádi bychom vyšli zájmu občanů vstříc, protože víme, že mezi námi žije spousta těch, kteří dary potřebují. Jsme ale přesvědčeni, že by této služby využili i mnozí běžní občané města. Dosud jsme byli nuceni zachovalý nábytek odmítat, protože jsme pro něj neměli žádný skladovací prostor. Tento problém nám pomohlo vyřešit město. Stále ho ale nemáme jak odvézt," vysvětil Brož.

Jak pomoci?

Proto se humanitární organizace obrací na různé nadace a sponzory s prosbou o příspěvek na koupi prostorného, třeba i staršího vozidla. Číslo účtu je 2900231575/2010, variabilní symbol je 14122011. Nebo je možné peníze donést osobně do sídla Charity na ulici Dolní brána 57 v Novém Jičíně. „Budeme vděčni za jakoukoliv částku zaslanou na účet naší Charity," uzavřel Marcel Brož s tím, že na případné dary rádi na požádání vystaví darovací smlouvu.