Integrace lidí s postižením není na Novojičínsku nic nového. V posledních letech ale zažívá svůj velký boom. Klienti opouštějí velké ústavy a zabydlují se v rodinných domcích, vilkách či dokonce panelákových bytech.

Takzvaná chráněná bydlení, jak se novým domovům pro klienty s postižením říká, byla v posledních týdnech na území Novojičínska otevřena dvě. První před více než týdnem v Sedlnicích, druhé ve čtvrtek 25. dubna v Kopřivnici. Tam se v nový domov pro deset klientů Zámku Nová Horka a dalších zařízení proměnila vilka, jež dříve sloužila jako pobočka novojičínského pracovního úřadu.

„V bezbariérovém objektu byly vybudovány jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Vše je koncipováno v duchu běžných domácností, aby i lidé s handicapem, samozřejmě s náležitou podporou, mohli převzít větší odpovědnost za svůj život a zvládat péči o sebe," uvedl ředitel sociálního zařízení Zámek Nová Horka Lukáš Spurný.

O deset klientů se stará osm sociálních pracovníků, a jak oni, tak sami obyvatelé zrekonstruované vilky si nové bydlení pochvalují. „Je to tady fajn. Lepší než tam, kde jsem bydlel předtím. Tady mám vlastní pokoj, dokonce televizi, a když je venku hezky, můžeme s pečovatelkami na procházku," sdělil své první dojmy jeden z klientů.

Sociální pracovnice jeho názor potvrdila: „Klienti jsou tady spokojení. Mají víc místa, mnozí jsou na sebe zvyklí z dřívějška, takže si rozumí, a je tady taková domáčtější atmosféra."

Chráněné bydlení není na území bývalého novojičínského okresu žádná novinka. Již dva roky obývají dřívější studénečtí klienti zrekonstruovanou vilku, a dokonce i byt v panelovém domě v Novém Jičíně. Po Sedlnicích a Kopřivnici by chráněné bydlení mělo vzniknout také v samotné Studénce, čímž by mělo dojít k naprostému „vybydlení" tamního zámku. „V plánu je stavba dvojdomku, určeného pro naše klienty. Stavba by měla stát nejpozději za dva roky, tak doufáme, že se nám vše podaří a nevyhovující ústav už nebudeme potřebovat," dodal na závěr Lukáš Spurný.