Čilý stavební ruch bude až do podzimu letošního roku panovat u čistírny odpadních vod v obci Tichá nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. Ostravská společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) tam na letošní rok naplánovala celkovou modernizaci opotřebované technologie i stavebních objektů čističky postavené v roce 1995.

Ilustrační foto.
Lípy měly jít k zemi. Nepůjdou

„Je zřejmé, že vzhledem k době, odkdy je čistírna v provozu, je její zásadní obnova nezbytná," připustil ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka a pokračoval: „V průběhu stavby musíme sanovat stávající betonové a ocelové konstrukce, namontujeme přístřešky pro ochranu aeračních zařízení, provedeme výkopy pro kabelová vedení a upravíme terén okolo nádrží."

Čistírna odpadních vod v Tiché s kapacitou 1250 ekvivalentních obyvatel se v průběhu rekonstrukce za 3,4 milionu korun dočká nejen venkovních úprav, ale dojde také k obnově její technologické části. Ve vstupní čerpací stanici odborní pracovníci nainstalují dvě čerpadla, nové česle, tedy zařízení sloužící k zachycování hrubých nečistot na přítoku odpadních vod do čističky, a dále tam umístí také dvě nová míchadla a sondy pro měření koncentrace rozpuštěného kyslíku.

Slezská Harta. Ilustrační foto.
Strach o vodu není v regionu namístě

Ostravská vodárenská společnost investuje rovněž do nových odtokových žlabů v dosazovací nádrži, v níž dochází k oddělení již vyčištěné vody od aktivovaného kalu, dále do propojovacího potrubí a dalších náležitostí a přistoupí také k rekonstrukci rozvodů silnoproudu.

Stavební úpravy se v letošním roce však nedotknou jen čističky vod v Tiché. Díky několikamilionové investici se významných oprav dočká mimo jiné i čistírna odpadních vod v hlavní okresní metropoli. „V čistírně odpadních vod v Novém Jičíně bude rekonstruován objekt hrubého čištění, a plánujeme výstavbu dešťové zdrže, která zajistí čištění maximálního objemu odpadních vod v době silných dešťů," potvrdil Anatol Pšenička, generální ředitel SmVaK Ostrava.

Podle něj nemohou jako privátní společnost, která vlastní a provozuje vodohospodářskou infrastrukturu, čerpat dotace. I přes toto omezení investovali do kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod od roku 2000 do roku 2016 téměř 3,7 miliardy korun z vlastních prostředků. „Do oblastí kanalizací a čistíren odpadních vod letos investujeme dvě stě dvacet milionů korun, další desítky milionů budou směřovat do oprav," doplnil Anatol Pšenička s tím, že v novojičínském okrese poputuje do této oblasti více než 43 milionů korun.

Ilustrační foto.
Namísto místního rozhlasu poslouží obyvatelům telefon