„Přijeďte klidně později, ale v pořádku." Jedno z mnoha přání, které se v pátek dopoledne neslo k sympatické čtveřici dobrodruhů třem klukům a jedné slečně na návsi v Tiché. Vydali se na jedenáct tisíc kilometrů dlouhou pouť do Afriky na motorkách, přičemž jedna z nich brouzdá po cestách již téměř padesát let.

Celou fotogalerii z odjezdu najdete zde: Na jawách do pouště

Rozloučit se s bratry Martinem a Lukášem, dále s Patrikem a ženským zastoupením expedice, s Andreou, přišly desítky lidí, nejen rodina, ale také přátelé, motorkáři nebo mechanik, pan Prášil, kterému posílají kluci velký dík.

„Jsme strašně rádi, že podpora místních a kamarádů tady je. Dostali jsme i nějaké talismany pro štěstí. Dostal jsem zvoneček od tety a od sestry třeba dva přívěsky pro štěstí," pochvaloval si podporu Lukáš Badač.

Letošní trasu vymysleli nadšenci jedné stopy již loni, po cestě do Francie, a zdolání Maroka berou jako velkou výzvu. „Při pročítání cestopisů o Maroku jsme zjistili, že se sem vydávají cestovatelé jen na nových motorkách, a to pro nás byla výzva," přiznal Lukáš.

Pohoří i moře

Denně mají na třech motocyklech ujet průměrně 400 kilometrů, ale třeba ve Španělsku mají dva dny po sobě zdolat ještě o dvě stě kilometrů více. V itineráři trasy jsou však i volné dny, kdy chtějí odpočívat na plážích u moře.

Ten bude mít za svými zády po celou dobu Andreu z nedalekého Frenštátu pod Radhoštěm. Deníku na otázku, co ji vedlo k tomu, vydat se na dalekou nepohodlnou cestu, odpověděla: „Protože jsem jediná odvážná?, bych řekla. Bude to dobrodružství a velký zážitek. Je třeba jet, dokud jsem mladá, bez závazků."Balení muselo být pro všechny pořádný oříšek, na svých strojích využili každé možné místečko a skulinku. Součástí nejstarší Jawy 250, z roku 1964, je i stylový přívěsný vozík PAV40. Značnou část bagáže tvoří náhradní díly, lanka, svíčky nebo třeba duše. Kluci využili zkušeností z minulého roku, a tak přibrali i velký dostatek oleje do motorů, ale třeba i více balíčků cigaret.

„Letos, oproti loňsku, bereme všichni i náhradní písty a kroužky, dále ložiska do kol, gufera i náhradní brzdové destičky, protože projedeme čtyři pohoří Alpy, Pyreneje, Atlas a Apeniny. Na takové cestě se nedá říct, že vezeme něco zbytečně, protože v nouzi vám i kousek drátu nebo izolepy může hodně pomoct," řekl Lukáš Badač.

Expedici na Jawách do Marrakeche, jak se putování čtyř mladých lidí mezi jednadvaceti až třiadvaceti lety oficiálně nazývá, je možné aktuálně sledovat na www.facebook.com/JawaTravel.