Nápaditého tvůrce suvenýru, jenž bude navazovat na historii a tradici města, čeká nejen fi nanční odměna, ale i možnost větší spolupráce na propagaci Nového Jičína. „Nový Jičín má rozvinuté partnerské vztahy se zahraničím. Je vyhledávaným turistickým místem. Cukrovinka, která by například reagovala na historii kloboučnictví nebo na osobnost Laudona, by určitě zaujala. Hlavní podmínkou je, aby byl výrobek trvanlivý a vhodný jako suvenýr," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Jak se podařilo Deníku zjistit, na netradiční výzvu reagovali již první zájemci. Soutěž o nejlepší sladký suvenýr bude vyhodnocena na cukrářském jarmarku v pátek 12. října na Masarykově náměstí. A není vyloučeno, že výherní sladkost bude mít podobu právě historického centra. „Kromě trvanlivosti a skladnosti musí suvenýr splňovat i další podmínku. Musí vycházet ze tří zadaných témat – ztvárnění Laudona, klobouku, nebo historického novojičínského náměstí," upřesnila tisková mluvčí radnice Marie Machková.

Starosta Jaroslav Dvořák věří, že soutěž osloví co největší počet ať už profesionálních, nebo amatérských cukrářů a pekařů. „Ten nejlepší získá pět tisíc korun a s živnostenským odborem chceme vytvořit nějakou formu spolupráce, aby se sladkost mohla stát propagačním předmětem města," dodal starosta.

Případní zájemci by si tak měli zakroužkovat v kalendáři právě datum 12. října. Aby se zúčastnili soutěže, nemusejí se nikam hlásit, pouze si na obecním živnostenském úřadě na novojičínské radnici zaregistrují prodejní místo na říjnovém cukrářském jarmarku.

Nejznámější regionální pochoutkou jsou štramberské uši vyrobené z perníkového těsta, jež mají tvar kornoutu. Každoročně se pod Trúbou peče obrovské veleucho v režii místního pekaře Ladislava Hezkého, který v loňském roce představil tradiční lahůdku i na uznávané výstavě výrobců potravin v Berlíně. A nedaleké Freudovo rodiště se pyšní pro změnu Příborskými šiflemi.

Nejznámější regionální lahůdkou jsou štramberské uši. Na zdejším náměstí se každoročně peče veleucho.