Epidemie jednadvacátého století. Tak se hovoří o diabetu, mezi veřejností známém spíše jako cukrovka. Nejčastěji se jedná o diabetes 2. typu a hlavními faktory onemocnění je málo pohybu, nepravidelné jídlo a nadměrný stres.

„Výskyt cukrovky je dlouhodobě vyšší u žen, které tvořily 52,2 procenta z celkového počtu. K 31. prosinci 2013 bylo v Moravskoslezském kraji evidováno celkem 108 754 léčených diabetiků. Jejich počet meziročně vzrostl o 3,3 procenta," informuje Krajská hygienická stanice v Ostravě.

Civilizační choroby

Cukrovka patří mezi takzvané civilizační choroby a projevuje se poruchou metabolismu sacharidů v organismu, na němž se významně podílí hormon inzulín. Cukrovkou často trpí lidé, kteří mají problémy s obezitou.

Jen v České republice uslyší ročně diagnózu diabetes přibližně 16 tisíc nových pacientů a konkrétně na Novojičínsku se na tuto nemoc ke konci roku 2013 léčilo přesně 10 784 lidí (2709 z nich je závislých na léčbě inzulinem), z toho více než šset tisíc žen.

Jak připomíná Adéla Vosádková, propagující internetovou stránku www.lecbacukrovky.cz , u objevu život zachraňujícího inzulinu stáli Charles Best a Frederick Banting, a právě na datum narození druhého z nich 14. listopadu se slaví Světový den diabetu.

Už v roce 1923 byli takto léčeni i čeští pacienti. První injekci inzulinu nemocnému podal profesor Ladislav Syllaba, a to v pražské všeobecné nemocnici.