„Objekt hospodářské budovy je umístěn v centru městyse, v blízkosti základní školy a dětského hřiště, a dlouhodobě se nachází v neuspokojivém, okolí ohrožujícím stavu. Stavebně technický průzkum odhalil statické narušení objektu, vysokou vlhkost stavebních konstrukcí, závažné napadení dřevěných konstrukcí dřevokaznými houbami a jiné nedostatky," stojí v průvodním textu.

Starostka Flodrová doplnila, že v objektu byly dva byty, ale ty již byly vystěhované a nefunkční. Jednali jsme o několika variantách a jako zastupitelé jsme se přiklonili k tomu, co vzešlo z dotazníkového šetření, tedy k demolici objektu," uvedla starostka.

Lidé si přáli zbourání objektu

Městys oslovil anketou 260 respondentů, zpátky dostal 108 vyplněných dotazníků. Téměř 82 procent respondentů bylo pro odstranění stávajícího objektu a novou výstavbu, necelých 17 procent bylo pro zásadní rekonstrukci celého objektu. Další dvě varianty dostaly pod jedno procento hlasů. Osmaosmdesát procent respondentů se vyslovilo pro kombinované využití nového objektu, necelých osm procent bylo pro využití na bytové účely. Jiné využití by si přálo necelých pět procent respondentů.

„K demolici jsme se přiklonili i proto, že náklady na rekonstrukci by byly vysoké," doplnila starostka Flodrová. Z projektu na odstranění stavby vyplývá, že náklady na odstranění objektu ve tvaru písmene L budou přibližně 1,151 milionu korun, přičemž 85 procent uznatelných nákladů by měla tvořit dotace.

S přihlédnutím k výsledku druhé části ankety již spálovští zastupitelé projednali případné využití nové stavby, která by měla v místě vzniknout. Akce má zatím pracovní název Dům služeb. „V této době se zpracovává studie. Měl by to být objekt občanské vybavenosti, máme totiž v současné době plno věcí různě roztroušených po obci. Mělo by tam být zdravotní středisko, mateřská škola, chybí nám tady malometrážní byty pro seniory a nějaké zázemí pro potřeby úřadu. V rámci té studie to ale ještě budeme projednávat s obyvateli Spálova, aby se vyjádřili, co jim tady schází," sdělila Marie Flodrová.

Městys by ke stavbě pravděpodobně také využil dotačních titulů. Dá se proto předpokládat, že realizace bude možná až v roce 2014, kdy by měly začít nové dotační programy. „Chceme to ale mít připravené," uzavřela Marie Flodrová.