Přímo na Pustevnách už se mezitím tesaři a restaurátoři z brněnské firmy Archatt pustili do rozebírání ohořelého torza historické památky. Chata Libušín, postavená podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, stojí na Pustevnách od roku 1899. Počátkem března 2014 ji zničil rozsáhlý požár. Utrpěla zejména jídelna vyzdobená freskami a sgrafity s motivy valašských a slovanských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. Zbortila se také střešní konstrukce, včetně věže.

NÁKLADNÁ OBNOVA

Obnova chaty má přijít na osmdesát milionů korun. „Rozhodli jsme se tuto náročnou a nákladnou renovaci podpořit, protože Libušín vždy patřil k největším architektonickým skvostům Zlínského kraje a zaslouží si co nejrychlejší návrat do své původní krásy," vysvětlil schválení pětimilionového příspěvku z krajského rozpočtu hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Podle Milana Gesiericha, technického náměstka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je správcem památky, nejsou peníze vázané na konkrétní specifický účel. „Jsou určené obecně na obnovu objektu Libušína," řekl Gesierich a doplnil, že při rekonstrukci postupují řemeslníci podle schválené projektové dokumentace a pod dohledem pracovníků památkové péče.

Vizualizace obnoveného LibušínaZdroj: DENÍK/archiv

Řemeslníci začali v troskách Libušína pracovat na začátku července. V současné době opatrně a postupně rozebírají ohořelé torzo stavby. „Posuzujeme jednotlivé prvky, zda je bude možné ještě zachránit a znovu použít. Takové se poté naimpregnují a uloží," přiblížil Milan Gesierich.

PŘÍPRAVA NA JARO

Následně čeká pracovníky dodavatelské firmy příprava platformy na založení spodní části stavby tak, aby bylo staveniště připravené na příští jaro.

To už je v plánu zahájení samotné rekonstrukce chaty. „V listopadu se začátkem zimní sezony začneme těžit potřebné dřevo," prozradil technický náměstek Valašského muzea. Stavební obnova Libušína formou takzvané vědecké rekonstrukce a za použití tradičních postupů má trvat zhruba tři roky. Skládat se bude ze tří fází. Do první spadá nynější rozebrání ohořelého torza, posouzení jeho stavu a oprava základny objektu.

V další fázi zhotoví odborníci repliku roubení a šindelů. „Třetí fází bude dokončení stavby včetně všech uměleckořemeslných detailů, technických instalací," řekl už dříve Jan Všetečka z firmy Archatt. Objekt dostane vzhled z roku 1925.