Málokteré dítě nezná nebo doma nemá stavebnici Lego. Kostičky, ze kterých se dá poskládat téměř cokoliv, milují nejen malí, ale mnohdy také dospělí. A právě ti dostali nápad dát dětem možnost postavit si z lega vlastní město.

Akce nazvaná Legoprojekt stavba legového městečka brázdí s velkým úspěchem Českou republiku a Slovensko již dva roky. Až nyní ale zamířila na Novojičínsko, konkrétně do Oder, kde se uskutečnila pod záštitou oderského sboru evangelické církve. „Nápad postavit fungující město z lega vznikl v Německu. Začala s tím tamní bratrská církev a postupně se projekt dostal až k nám, do České republiky,“ sdělil Radek Hanák, vedoucí realizačního týmu akce, s tím, že stavebnice již po dva roky putuje týden co týden z místa na místo. „My jsme první sbor jiné církve, kterému se stavebnici na městečko podařilo získat,“ pokračoval Hanák.

Tisíce kostiček všech možných barev zapůjčilo oderskému sboru město Třinec. Děti měly na stavbu povinných budov i staveb odpovídajících čistě jejich fantazii tři dny. „Stavět jsme začali ve čtvrtek 23. února, skončili jsme v sobotu 25. února. Každý den děti stavěly tři hodiny,“ popsal Radek Hanák průběh akce.

Legoprojekt neslouží k propagaci či nějaké reklamě firmy Lego, ale výhradně k zabavení dětí a vyplnění jejich volného času. Ostatně malí architekti a stavitelé této ojedinělé možnosti naplno využili. „Původně jsme měli přihlášeno něco málo přes třicet dětí. Ty si ale postupně přivedly své kamarády, a tak jsme končili na čtyřiceti,“ sdělil Radek Hanák s tím, že některé pozdě přihlášené děti museli pořadatelé s těžkým srdcem odmítnout.

Slavnostního otevření města, ve kterém nechyběla policejní stanice, hasičská zbrojnice, kostel, letiště, ale ani funkční vlakové nádraží s vlaky, lidé či dokonce stromy a rostliny, se děti nemohly dočkat. Na své výtvory byly náležitě pyšné.

„Stavěla jsem pět budov a jedno auto. Moc se mi to líbilo a doufám, že budeme zase brzy něco podobného stavět,“ pyšnila se Magda, která se na stavbě města podílela.

„Já jsem toho stavěl hodně, nějaké auto a tak. Moc se mi to líbilo,“ hlásil vzápětí Tomáš, další ze stavitelů. Nadšení dětí sdíleli také dospělí. „Je to krásné, hlavně, když vidíte, jak se ty děti při stavění baví a smějí,“ reagovala na dotaz, jak se jí město z lega zamlouvá, jedna ze starších návštěvnic.

Potěšení z výsledku bylo vidět také na samotných organizátorech akce. „S výsledkem jsme spokojeni. Děti byly nadšené, rády by, aby se k nám městečko ještě někdy vrátilo. Svůj účel ty čtyři dny splnily a my jsme za to opravdu rádi,“ dodal na závěr Radek Hanák.