Již od února mohli žáci základních a speciálních škol na Novojičínsku zasílat své představy o práci policistů. Fantazii se meze nekladly a nakonec se ve velkém sále Policie ČR, územního odboru Nový Jičín sešlo na dvěstě osmdesát výkresů a jedna figurka policisty. Porota, složená z partnerů projektu, měla vskutku nelehký úkol. Soutěžilo se v kategoriích první stupeň základních škol, druhý stupeň základních škol, mateřské školy a školy speciální s dětskými domovy. Pro své favority hlasovali i policisté, a to pomocí lístečků.

Výtvarná soutěž na téma Policista, kamarád, který nám pomáhá a chrání nás, se konala poprvé. Dětem zjevně zvolené téma nedělalo problémy, a tak mohli návštěvníci výstavy vidět policisty na obchůzkách, kárající, komiksy s policejní tematikou, zásahové jednotky, jízdu, helikoptéry i policisty na motorkách. „Nad naše očekávání přišlo obrovské množství obrázků, přesně dvě stě osmdesát pět a jedna soška. Obrázky nám zaplnily celý velký sál. Vybrat tři nejlepší obrázky v každé kategorii bude velmi těžké. Nenašla jsem obrázek, který by na mě působil nějak negativně, všechny jsou moc krásné,“ sdělila okresní policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková. V soutěži hrají jednotlivci, ale zároveň i celá třída. Za to, že se zástupci tříd zúčastnili projektu, bude moci celá třída v příštím školním roce navštívit budovu Policie ČR v Novém Jičíně.

„Chystáme velkou exkurzi po budově. Žáci se podívají na střelnici, budeme pro ně mít připraveny ukázky bojových umění, psovody a motorky. Program bude určitě pestrý,“ prozradila mluvčí. Porotci, z řad partnerů akce, se rozešli do sálu a hledali obrázky, které je osloví nejvíce. „Hodnotím podle tématu, podle toho, co vidím a jak na mě ten obrázek působí. Nesleduju ani moc tak uměleckou stránku obrázku, ale spíš to, co z něj vyzařuje,“ nastínila Edita Adams, ředitelka obecního fondu Tatra, který pomáhá financovat pomoc handicapovaným, neziskovým organizacím v Kopřivnici a okolí. Výsledky soutěže pořadatelé tají a prozradí je až při slavnostním vyhlášení. Obrázky, které sice oceněné nebyly, ale taktéž se zúčastnily, nenechají policisté jen tak ležet ladem. Rozešlou je po obvodních odděleních, kde ozdobí stěny služeben.

Na akci se podílela Policie ČR, Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje, Preventivně informační odbor, Preventivně informační skupina Nový Jičín ve spolupráci s Generali Pojišťovnou, regionálním pracovištěm BESIP pro Moravskoslezský kraj a Tatra Kopřivnice.