Frenštátu se před několika týdny podařilo dosáhnout na dotaci ve výši 550 tisíc korun z fondu na podporu kinematografie. Bylo to až v páté vlně, tedy na poslední chvíli, ale Frenštátští nakonec uspěli mezi 72 žadateli na výbornou. „Výše přidělené dotace je, vzhledem k vysokému počtu žadatelů, méně než padesát procent uznatelných nákladů, na druhé straně je nutno říci, že to byl nejvyšší podíl, jaký byl přidělován. Kromě Frenštátu jej obdržela ještě další čtyři kina, ostatní dotace již byly nižší,“ uvedla před zastupiteli Hana Švecová, projektová manažerka Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm.

Ta zároveň dodala, že rozpočet na digitalizaci je udělaný v maximálních cenách a město očekává, že výběrové řízení na dodavatele technologie by jej mělo snížit, přičemž výše dotace je neměnná.

Bez digitalizace by kino asi padlo

Podle ředitele místního městského kulturního centra Mariana Žárského, je digitalizace nutná. „Je to o bytí a nebytí kina. Když budeme digitalizovat, navýší se sice výdaje, ale očekáváme i navýšení příjmů. Nejnovější filmy se k nám mohou dostat v den premiéry. Lidé za nimi nebudou odjíždět jinam. Digitál umožní přenos záznamů z oper i fotbalových zápasů. Kino se stane moderní institucí, které zůstane kouzlo jednosálovky,“ naznačil výhody Žárský a doplnil, že v případě, že by město k digitalizaci kina nepřistoupilo a zůstalo by u formátu 35 milimetrů, nemělo by prakticky co nového promítat. „Museli bychom se zaměřit na artové snímky a podobně. Tam, kde se kina digitalizovala, mají zkušenost, že návštěvnost vzrostla, někde až o tři sta procent. V průměru k nám, podle návštěvnosti, dojde jeden obyvatel Frenštátu a blízkého okolí zhruba jednou za rok. Takže by stačilo, kdyby po digitalizaci každý přišel dvakrát,“ pokračoval Žárský s tím, že si uvědomuje, že vložené peníze se městu na vstupném asi nevrátí. „Ale ten kulturní přínos je nevyčíslitelný,“ upozornil.

Raději sedačky

Některé zastupitele, jako například Milana Bureše, zajímalo, proč město rovnou nepřistoupí k zavedení 3D technologie. „Byl by to další posun z hlediska kvality,“ argumentoval Bureš. Marian Žárský řekl, že nové zařízení bude možné rozšířit na 3D projekci za zhruba 400 tisíc korun a náklady na brýle. „Momentálně ale preferuji, abychom vůbec mohli dál promítat, a aby spolupodíl města, který by dalo do 3D technologii, šel na nové sedačky,“ nastínil.

Ředitel frenštátského kulturního centra připustil, že pokud bude zájem, rozšíří se nový digitální systém projekce na trojrozměrnou. „A myslím si, že ta cena bude zase o něco příznivější, než je nyní. Protože stále klesá,“ vyslovil svůj názor Marian Žárský, jenž neopomněl dodat, že někteří lidé mají se sledováním 3D projekce problémy. To potvrdila také zastupitelka Petra Šmajstrlová, která je lékařkou. „Opravdu to není zdravé. Co se týče mozkových vjemů, je mnoho lidí, kteří to nesnášejí a není jim z toho dobře,“ poznamenala.

Krátce nato schválili zastupitelé přijetí zmíněné dotace, a dali tak digitalizaci frenštátského kina zelenou. Následovali tak například Nový Jičín či Kopřivnici.