„Hlavním cílem je dosáhnout snížení ceny za popelnici pro občany. Také jsme chtěli nastavit jednotná pravidla, protože stávající smlouva je stará patnáct let a za tu dobu samozřejmě došlo k mnoha změnám. Budeme rádi, když bude nová smlouva transparentní, s jasnou cenou za popelnice i za separovaný odpad," objasnila důvod aukce starostka Fulneku Jana Mocová.

Samotná aukce začala úderem deváté hodiny. Kdo si však představuje, že se do města sjeli zástupci firem, jež se zabývají svozem odpadů, a tam se překřikovali, kdo nabídne nižší cenu, ten se mýlí. Jednotliví účastníci bojovali o zakázku na dobu šesti let přes internet ze svých kanceláří.

Anonymní aukce

Aukce se zúčastnilo celkem šest zájemců o svoz odpadů z města. „Uchazeč vidí specifikaci, vidí sebe a vidí nejlepší cenu, ale neví, kdo ji dal, ani neví, kolik je celkem uchazečů," přiblížil princip aukce Tomáš Panáček, jenž aukci komentoval, s tím, že uchazeči vystupovali pod přidělenými čísly.

Zpočátku částky klesaly jen velmi zvolna. Čím více se však blížil závěr aukce, tím byly úhozy častější a rostla i nervozita mezi přihlížejícími. Napětí však jistě panovalo i u účastníků aukce. Jeden z nich se dokonce přepsal a nabídl podstatně nižší částku. „Jeden se uklikl a chtěl by to vrátit zpět, ale to samozřejmě nejde. Ceny nejdou zpátky zvýšit," podotkl Tomáš Panáček.

„Už šetříme," zaznělo radostně sálem zhruba po půlhodině aukce. Zdaleka však nebyl konec. Někde trvala aukce tři hodiny, ve Fulneku skončila po hodině a pěti minutách.

Město ušetří

A dopadla velmi dobře. Některé z výsledků byly totiž hodně těsné. Městu se nakonec podařilo ušetřit 38 procent nákladů na separovaném odpadu a skoro devětadvacet procent na směsném odpadu.

„S výsledkem aukce jsem moc spokojená. Jsem ráda, že se sníží cena popelnic. To pro nás bylo důležité," okomentovala výsledek aukce starostka Fulneku.

„Myslím, že to bude i motivace pro ty občany, kteří ještě nemají popelnice, aby si je pořídili," dodala Jana Mocová s tím, že nové podmínky ve svozu odpadů začnou platit od příštího roku.

A jak to vidí občané? „Za popelnici, kterou nám vyvážejí co dva týdny, platíme kolem patnácti set korun za rok. Nepřijde mi to jako vysoká částka, ale když bude nižší, zlobit se nebudu. Vím, že jinde lidé platí za odpad danou částku, třeba pětistovku na osobu za rok. Tento systém se mi ale moc nelíbí, to bychom platili více než teď," nechala se slyšet jedna z obyvatelek města.