Jako symbolickou nazval akci Pavel Michna, předseda Sdružení odborových organizací skupiny AGEL (SOOSA), společnosti provozující největší zdravotnické zařízení v okrese novojičínskou nemocnici. „Nikdo z nás nechce, aby se to dotklo pacientů, protože pacienti nemohou za špatné rozhodnutí ministerstva," řekl Deníku.

Lékaři a personál tak budou v rámci akce Den zdraví lékařů nechávat podepsat petice za špatnou úhradovou vyhlášku, tolik kritizovanou ČLK. „Sdružení odborových organizací skupiny AGEL zásadně nesouhlasí s úhradovou vyhláškou pro rok 2013, která významně snižuje příjmy zdravotnických zařízení, a tím ohrožuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro občany a také ohrožuje mzdy a sociální benefity všech zaměstnanců ve zdravotnictví," uvedl dále Michna.

V nemocnici bude běžný provoz

Vedení nemocnice o podpoře protestu svých odborů ví, zároveň však ubezpečuje, že pacienti o zdravotní péči ochuzeni nebudou. „S našimi lékařskými odbory komunikujeme a víme, že své kolegy budou chtít podpořit. Veřejnost však můžu uklidnit tím, že provoz ve všech nemocnicích skupiny AGEL poběží 1. března zcela standardně a k žádnému omezení v poskytování zdravotní péče nedojde," ubezpečila Hana Szotkowská, tisková mluvčí holdingu AGEL.

Lékaři z nemocnice v Bílovci se k připravovanému celorepublikovému protestu nepřipojí. „Nemám informace o tom, že by se lékaři naší nemocnice do protestu nějak zapojili," odpověděla na dotaz Deníku Monika Štefunková ze sekretariátu Bílovecké nemocnice. Podobně se vyjádřil i ředitel Městské nemocnice v Odrách Zdeněk Skařupa: „Nemám zprávu o tom, že by se chtěli zapojit," řekl včera dopoledne s tím, že v nemocnici nechystají ani symbolický protest, ani žádné petice.

Česká lékařská komora vyhlásila na 1. března „Den zdraví lékařů" a vyzývá všechny lékaře v České republice, aby podle vlastního uvážení tento den buď absolvovali u svých kolegů preventivní lékařské prohlídky, případně další potřebná vyšetření, nebo aby v zájmu svého zdraví odpočívali prostřednictvím čerpání dovolené na zotavenou nebo náhradního volna.

„Česká lékařská komora vyhlásila protestní kampaň za zachování dostupnosti kvalitní zdravotní péče, která je nyní ohrožena neodpovědnými kroky vlády a ministerstva zdravotnictví," vysvětluje ČLK. Peticí „Zachraňme kvalitní zdravotnictví" vyslovují lékaři nesouhlas se snižováním veřejných výdajů na zdravotnictví či dlouhým cestováním k odborné lékařské pomoci a do nemocnice.

Nicméně ministerstvo nazvalo veškerá prohlášení za falešná a jejich tvrzení za nepodložená. „Katastrofické scénáře odborů i ČLK se staly za poslední roky evergreenem, opakujícím se i několikrát do roka. Jako obvykle i tentokrát jsou liché a snaží se jen o vyvolání paniky. Nesmyslné (a fakty nepodložené) je tvrzení, že na platy a péči budou mít nemocnice jen do října letošního roku. Ze stejné kategorie argumentů je také ten, že kvalita péče se zhoršuje a stav zdravotnictví je nejhorší v jeho novodobé historii," stojí ve vyjádření ministerstva s tím závěrem, že „pacienti jsou zataženi do nečisté hry jako rukojmí".