Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek. Lidé se během nich mohou podávat i do dalších prostor, v nichž všech je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují pouze historické památky, které jsou oficiálně prohlášeny kulturními památkami, otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov, které nebývají přístupny veřejnosti vůbec.

Už o tomto víkendu se otevřou památky i na Novojičínsku. Například Štramberk nabídne zdarma milovníkům historie v sobotu a v neděli hrad Štramberk s věží Trúbou, Muzeum Zdeňka Buriana či Pivovárenskou studnu na náměstí. „V otevřeném kostele sv. Kateřiny zase divadelní soubor Pod věží uvede chrámovou hru Pilátova žena, představení se koná v neděli o půl čtvrté odpoledne," lákají organizátoři.

Příbor zase otevře radnici, rodný dům Sigmunda Freuda a piaristickou kolej. Na náměstí S. Freuda vystoupí během soboty několik kapel, jako například Stanley's Dixie Street Band nebo Swingový orchestru Bedřicha Pukovce. Už v pátek v Kulturním domě spolu vystoupí houslista Jaroslav Svěcený a skupina Jablkoň. Do Dnů evropského dědictví se výrazně zapojují ale také další města Novojičínska.

V České republice se tyto akce konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Cílem akce je hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. „Hledání identity jedince žijícího v 21. století, ve stále více se globalizujícím světě - to je to, čemu tyto akce přispívají, a proto se těší stále vzrůstající oblibě a většímu zájmu," píší organizátoři českých Dnů na oficiálních stránkách. (mer)