Přivážejí slavné pasažéry či byznysmany. Za loňský rok přistálo na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově okolo devíti set soukromých letů.

Atlet Usain Bolt, tenistky Petra Kvitová, Lucie Šafářová, skupiny Iron Maiden, Scorpions, ruská Sborná s brankářem Tretiakem… Zajímavou celebritou, která létá vlastním letounem, je thajský princ. Má letoun bázovaný v Evropě, čas od času jej pilotuje a podniká letecké cesty na ostatní evropská a světová letiště.

„Buď si vyžádá přímo přistání, nebo jen průlet s tzv. touch and go, což je vlastně průlet nad dráhou s letmým dotykem. Už tady byl dvakrát a určitě ne naposledy," uvedla mluvčí Letiště Leoše Janáčka Ostrava Michaela Kubešová.

Letiště musí být neustále připraveno. Soukromý let totiž může přiletět téměř kdykoliv, bez letového plánu, ve dne i v noci, za každého počasí. Stroje přistávají prakticky z celé Evropy, časté jsou i lety ze Saudské Arábie, které přivážejí pacienty do vyhlášených lázní v kraji.

Na letišti přistávají všechny lety s patřičným oprávněním. „Dosednout nemohou pouze bezmotorová letadla a letadla, která nejsou vybavena pro komunikaci s Řízením letového provozu. Letoun musí mít takzvaný odpovídač, aby byl vidět na radaru," řekla mluvčí.

Nepředstavujte si pod soukromými letadly pouze malé letouny.

Mnohdy jsou to velká letadla, která vlastní velké výrobní společnosti, cestují s nimi po světě a navštěvují své továrny. Na letišti tak soukromě přistávají malé pístové letouny, jako jsou Cessny, Pipery, menší proudové letouny typu Learjet, ale také velké stroje, jako jsou Gulfstream, Boeing, Bombardier, Airbus. „Největším soukromým strojem pak u nás byl nejednou stroj typu Boeing 737 BBJ nebo Airbus 319CJ," řekla mluvčí letiště.

Příjemnou stránkou příletů soukromých letadel jsou finance, které tyto privátní lety přinášejí do pokladny, a to jak za přistávací a parkovací poplatky, tak i za služby, které si na letišti vyžádají.

„Od zajištění VIP salonku, občerstvení na palubu pro posádku i cestující, úklid letadla, jeho mytí, plnění palivem, odmrazování letounu, zajištění ubytování a odvozu nabízíme i samotné parkování, hlavně v zimě, a to třeba jen na půl dne po dobu jednání mezi příletem a odletem. Letiště má možnost dlouhodobějšího parkování letounu. Kapacity ale jsou omezené," uzavřela mluvčí letiště Michaela Kubešová.

K TÉMATU

Linky do Amsterdamu a Helsinek padly Letos na podzim se mělo z mošnovského letiště začít létat pětkrát týdně do evropského dopravního uzlu Amsterdamu a finských Helsinek. K tomu ale prozatím nedojde, do výběrového řízení se žádná společnost nepřihlásila. Kraj nicméně hodlá v nejbližší době vypsat nové výběrové řízení. Bude tentokrát úspěšnější? (jir)

Rozdělení letů 
Privátní letoun si pilotuje přímo jeho majitel nebo jím placený pilot (zaměstnanec). Účel: pracovní cesty, zábava. Business Aviation najaté letouny na konkrétní cestu (malá obchodní letecká doprava za úplatu), letecké taxi. Zde patří také specifické sanitní lety pro převoz pacientů ať už na léčení nebo k zákrokům do nemocnice, a repatriační lety.