Bezpečnější cestu do práce mají lidé, jež se dopravují do průmyslových hal na okraji města pěšky nebo hromadnou dopravou. Nově jsou zde vybudované chodníky, zastávky i osvětlení. Práce odstartovaly letos v srpnu a uhrazeny byly z desetimilionové dotace, kterou město získalo od kraje.

„V lokalitě jsme postavili nový chodník ze zámkové dlažby. Museli jsme zajistit jeho odvodnění prostřednictvím kanalizace. Od Propojovací ulice bylo také nainstalováno třináct sloupů veřejného osvětlení," uvedla Michaela Mrklovská z odboru majetku, rozvoje a investic. U vjezdu do průmyslového areálu byly navíc vybudovány zastřešené autobusové zastávky s lavičkami a odpadkovými koši. „Kvůli bezpečnosti chodců byla na silnici vyznačena tři místa pro přecházení, byla doplněna středovými ostrůvky," dodala mluvčí města Marie Machková.

Novojičínský starosta věří, že nová infrastruktura bude sloužit v budoucnu i další průmyslové zóně, kterou chce město vybudovat nedaleko od té současné, v blízkosti čtyřproudové silnice I/48.

„Tato investice má smysl nejen pro stávající zaměstnance v takzvaném CTP parku, což je asi 16 hektarů rozlehlá zóna vybudovaná v letech 2008 až 2009 soukromou společností CTP Invest na pozemcích města. Využívat ji budou i lidé, jež najdou práci v sousední průmyslové zóně, kterou na území o rozloze asi 12 hektarů buduje samo město. Už jsme vykoupili pozemky, v příštím roce by se měla zpracovat projektová dokumentace pro územní řízení a na přelomu let 2018 a 2019 by se mohla zóna zasíťovat a připravit pro investory," doplnil starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Odkup sedmi hektarů pozemků schvalovali na svém posledním zasedání zastupitelé Nového Jičína. Na přetřes se dostala i otázka, zda bude průmyslová zóna města zařazena mezi prioritní vládní průmyslové zóny, jak už starosta dříve avizoval. To by přineslo při jejím budování úsporu mnoha milionů korun i možnost dosáhnout na další finanční podporu. V nejbližší době se tak nestane, Jaroslav Dvořák ale zastupitele ujišťoval, že má příslib, že tomu tak bude.. Na dotaz opozice, od koho konkrétně příslib má, však sdělit nechtěl.

Plánované výstavbě další průmyslové zóny, tentokrát ve vlastnictví města, se budeme věnovat v jednom z dalších vydání Novojičínského deníku.