Žádné divadelní představení či beseda, ale milé setkání na známém místě, se známými tvářemi. To byla sobotní návštěva herců Valérie Zawadské a Vojtěcha Kotka v Sedlnicích.

Do novojičínské obce přijeli herci na jakousi inspekční cestu svého Sněženkového království. To navštěvuje jeho královna, Valérie Zawadská, minimálně jednou za dva roky u příležitosti předávání cen Miroslava Moravce. „V sobotu 15. dubna se tady v Sednicích opět sejdeme na dalších cenách Miroslava Moravce. O tomto víkendu jsme s Vojtou hráli v Hranicích a Brušperku představení, a když to pořadatelé cen tady ze Sedlnic zjistili, okamžitě zorganizovali naši návštěvu," vysvětlila důvod toho, proč do obce i s Vojtěchem Kotkem zavítali, herečka Zawadská.

Ostatně právě mladý herec, dabér a režisér v jedné osobě navštívil novojičínskou obec teprve podruhé. Poprvé potom viděl síň slávy, kterou Sedlničtí v kulturním domě Sněženka zřídili. „Žádnou jinou síň slávy nikde nemám, a asi ani hned tak mít nebudu," smál se Vojtěch Kotek. „Jinak osobních vzpomínek na Miroslava Moravce mám strašně málo, protože jsem se s ním ve studiu setkal jen párkrát, ještě jako dítě. Každopádně to byl velký charismatik a můj učitel," dodal Kotek.

Ani Valérie Zawadská se vzpomínkám na svého hereckého kolegu neubránila. „Tady jsou to vždycky nádherné vzpomínky, navíc teď v lednu by Miroslav oslavil své 73. narozeniny, tak to tady na mě působí o to víc. Vždycky, když se podívám na podium ve Sněžence, tak se mi vybaví první korunovace a kdy jsme s Mirkem vcházeli špalírem dětí, které hrály na zvonkohru a já jsem tehdy dojetím plakala. Přiznávám, že pláču vždycky, když sem přijedu. Ale jsou to slzy radosti, že se potkávám s lidmi, kteří to tady dělají," ocenila práci vedení obce a týmu Josefa Odstrčila a Lenky Šimurdové z tamního televizního vysílání sněženková královna.