Do zasedací síně na Územního odboru vnější služby Policie ČR v Novém Jičíně zasedlo celkově jedenáct nováčků v policejních uniformách. „Jdou na dvě obvodní oddělení, a to do Kopřivnice a Nového Jičína. Tři z nich ještě ale pojedou na nějaký čas do Prahy,“ sdělila policejní komisařka Pavla Škorňová a upozornila přítomné, že od chvíle, kdy se vzájemně střetli poprvé, se toho v policii poměrně hodně změnilo. Uvedla například, že název Okresní ředitelství Police ČR v Novém Jičíně je již minulostí, stejně jako jméno okresního policejního ředitele. Nové policisty rovněž seznámila s organizací novojičínského územního odboru. „Věřím, že jste si ze školy přinesli jen to nejlepší a přeji vám, abyste to v praxi dokázali uplatnit,“ dodala Škorňová.

S policisty se přijel rozloučit i Petr Adámek ze Školícího střediska ministerstva vnitra ve Frýdku-Místku. Ten jim připomněl, že zvládnutí školy, ještě neznamená, že z nich jsou policisté. „Hotovými policisty se stanete až po delší době v praxi. Ti nejlepší policisté se stávají profesionály až tak po sedmi až deseti letech. I já jsem až po této době začal chápat veškeré situace, které nastaly,“ přiznal Adámek, který vyslovil i jednu menší obavu. „Když jsem nastupoval do hlídky, měl jsem vždy zkušenějšího kolegu. V posledních letech byl úbytek těchto zkušených kolegů a nemáte se od koho učit,“ poznamenal.

Mezi jedenáctkou nových ochránců zákona byla i jedna žena, Andrea Zátopková, která nastupuje na oddělení do Kopřivnice. Profesi policistky považuje za zajímavou a perspektivní práci. „Je to také práce s lidmi a hlavně – člověk ráno přijde do práce a neví, co ho čeká. Čili, i kvůli pestrosti té práce,“ vysvětlila důvody volby své profese čerstvá policistka.